За словами Огризка, заява Путіна не має жодних перспектив / фото УНІАН

Керівник центру досліджень Росії, міністр закордонних справ України (2007 – 2009 роки) Володимир Огризко називає заяву президента РФ Володимира Путіна щодо введення миротворців ООН на лінію розмежування на Донбасі піар-ходом, який не має жодних перспектив. Про це Огризко заявив в коментарі УНІАН.

«Чи варто сприймати ці заяви серйозно? Думаю – не варто. Нічого такого, що могло б в інтерпретації Путіна цієї миротворчої місії сприяти врегулюванню на Донбасі, немає. Це спроба, з одного боку, відреагувати на ініціативу України про таку миротворчу місію, а з іншого боку – під цією «шапкою» провести те, що він намагається робити останні три роки. Тобто фактично призначити ці бандутворення «ДНР», «ЛНР» сторонами конфлікту, вивести Росію з-під будь-якого удару, що вона миротворець, а не учасник конфлікту, і показати своєму населенню, що він начебто бореться за врегулювання ситуації на, як він каже, сході України», - сказав екс-міністр.

За словами Огризка, ця пропозиція є новою тільки за формою, але не за змістом. «Така ініціатива в Радбезі ООН не матиме перспектив, тому що там буде представлена позиція нашої держави, а вона, очевидно, не може прийняти лінію розмежування на Донбасі як кордон України, оскільки він проходить по лінії українсько-російського державного кордону. Це очевидно для всього цивілізованого світу», - підкреслив дипломат.

Відео дня

«Якщо говорити про запровадження миротворчої місії ООН на Донбасі, то йдеться саме про контроль цієї міжнародної місії саме за державним українсько-російським кордоном, а не охорона місії ОБСЄ. Це взагалі або нерозуміння того, що таке миротворча місія, або свідоме спотворення цього поняття. Думаю, що це друге», - наголосив Огризко.

Читайте такожТурчинов прокоментував "істеричні" погрози Путіна щодо надання США зброї Україні

На його переконання, особливих шансів на те, що така резолюція пройде, немає. «Єдине, що потім російська пропаганда звинуватить Україну в тому, що вона відмовилася від чергового російського мирного плану. Нам не звикати, війна, в тому числі ідеологічна, продовжується. Україні, на моє переконання, варто було ще щонайменше кілька разів дуже чітко та ясно поставити акценти в Раді безпеки ООН щодо того, що відбувається на Донбасі та в Криму і яким чином ці проблеми треба вирішувати», - зауважив колишній міністр.

Екс-голова МЗС вважає, що такою заявою Путін хоче випередити українську ініціативу щодо розгортання миротворчої місії на Донбасі. «Це ще раз говорить про те, що це піар-хід, за яким немає жодного реалістичного продовження, якщо говорити про справжнє вирішення проблеми, а є бажання зняти з себе відповідальність, а зрив цього піар-ходу покласти на Україну, це розраховано абсолютно логічно», - резюмував Огризко.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 5 вересня, Путін заявив, що згоден на розміщення миротворців ООН лише на лінії розмежування на Донбасі для гарантування безпеки спостерігачів Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, і доручив МЗС РФ внести відповідну резолюцію на розгляд Ради безпеки ООН.

Читайте такожУкраїна відреагувала на заяву Путіна про миротворців на Донбасі: росіян серед них бути не повинно

Він, зокрема, зауважив, що розміщення миротворців ООН або людей, які забезпечують безпеку місії ОБСЄ, «є цілком доречним». «Не бачу тут нічого поганого, навпаки вважаю, що це пішло б на користь розв‘язанню проблеми на південному сході України, але, зрозуміло, може йтися про функцію забезпечення безпеки співробітників ОБСЄ. Друге: ці сили мають перебувати на лінії розмежування, а не на якихось інших територіях. Третє: вирішення цього питання має відбутися не інакше як після розведення сторін і відведення важкої техніки», - заявив Путін.

Він наголосив, що це не може бути вирішено без прямого контакту з представниками проросійських бойовиків на Донбасі.

22 серпня президент України Петро Порошенко повідомив, що має намір у вересні представити на засіданні Генасамблеї ООН ідею про розгортання миротворчої місії на Донбасі. Він нагадав, що 24 липня під час телефонних переговорів лідерів держав у «нормандському форматі» наголосив на необхідності введення на Донбас миротворчої місії ООН з мандатом Ради безпеки ООН. «Питання миротворчої місії ООН і збройної місії ОБСЄ просувається досить важко. Все впирається в категоричне небажання РФ встановити мир на Донбасі, більше того - категоричне небажання залишити Україну в спокої. Але я впевнений, що вода камінь точить, тому ідею з миротворцями я збираюся наступного місяця представити в Нью-Йорку на сесії Генеральної асамблеї ООН », - сказав Порошенко.