Клімкін заявив, що Україна прагне переходу ОРДЛО під міжнародний контроль / фото УНІАН

Міністр закордонних справ Павло Клімкін заявив, що Україна і партнери продовжать чинити тиск на Російську Федерацію з метою введення миротворчих сил на усю територію Донбасу, включно з українсько-російським кордоном.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав журналістам.

Глава МЗС зазначив, що спеціальний представник Державного департаменту США у справах України Курт Волкер продовжить проводити переговори з помічником президента РФ Владиславом Сурковим. За словами Клімкіна, найближчим часом планується ще одна зустріч. Однак він не повідомив дату цієї зустрічі.

Відео дня

Читайте такожМінські угоди не працюють, Україні потрібен закон про колаборантів - Аваков

"Ми знаходимося у тісній координації. Тому будемо послідовно тиснути. Але для нас дуже важливо, щоб це був варіант, який забезпечить, щоб Донбас поступово переходив під міжнародний контроль. Міжнародний контроль забезпечить безпеку і почне підготовку до виборів разом з нами. Інші компроміси ведуть до того, що там зберігається російський протекторат. Це за визначенням не підходить ані нам, ані нашим друзям", - наголосив Клімкін.

"Ми фактично підготували наше спільне бачення. Я з Куртом знаходжусь майже кожен день на зв'язку. Але нам потрібно зрозуміти, що логіка всього процесу (полягає) в тому, що Росія виходить і міжнародний компонент входить. Інше щось таке зробити - половинку тут, половинку тут, як хоче Росія - це веде до того, що там залишається російський протекторат", - сказав Клімкін.

При цьому він згадав про останні події у тимчасово окупованому Луганську.

"Коли місцеві банди, які підтримувались різними російськими спецслужбами, намагалися з'ясовувати відносини. Намагалися з'ясовувати не якісь політичні відносини - там політичних відносин немає за визначенням, а просто контроль за якимись потоками, чорним вугіллям. Тому ніяких представників, які хоч яке б мали право висловлювати свою думку, там нема", - заявив Клімкін.

Як повідомляв УНІАН, 20 вересня президент України Петро Порошенко звернувся до Ради безпеки ООН з приводу розгортання миротворчої місії на Донбасі. Під час виступу на загальних дебатах 72-ї сесії Генасамблеї ООН він наголосив, що миротворча місія ООН має бути розгорнута на всій території окупованого Донбасу, включаючи кордон.

У РФ заявляють, що повноцінна миротворча операція на окупованому Донбасі є неприйнятною з точки зору Мінських угод, і наполягають, що миротворці ООН мають базуватися тільки на лінії розмежування в Донбасі для гарантування безпеки спостерігачів Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ.

11 листопада міністр закордонних справ України Павло Клімкін повідомив, що Україна, США і Німеччина мають фактично готовий проект резолюції ООН про миротворчу місію на Донбасі.

Перед зустріччю Волкера і Суркова в Белграді, що відбулась 13 листопада, видання The Wall Street Journal з посиланням на джерела повідомило, що США готуються найближчими днями запропонувати Росії план розміщення на Донбасі 20 тис. іноземних миротворців ООН.

27 листопада Волкер заявив, що його зустріч з Сурковим 13 листопада стала "кроком назад" у питанні розгортання миротворчої місії на Донбасі.