Лідер Громадського руху „За Україну!” В’ячеслав КИРИЛЕНКО закликає Президента України Віктора ЮЩЕНКА якнайшвидше внести до парламенту кандидатуру на посаду міністра оборони України. Про це народний депутат заявив в ефірі “5-го каналу”.

„Мене турбує, що не вноситься кандидатура міністра оборони і немає керівника Генштабу Збройних Сил України. Армія, по суті обезголовлена. Чому ті, від кого залежить ухвалення цього рішення, зволікають, мені не зрозуміло”, - сказав він, зауваживши, що якби була внесена кандидатура на посаду міністра оборони „із фахівців, із військових, із патріотів, із професіоналів”, вона була б проголосована.

В.КИРИЛЕНКО також наголосив на необхідності збільшення фінансування Збройних Сил України. „Армія уже зараз має нульове фінансування і при цьому тенденція у бюджеті 2010 року на поглиблення цієї кризи. Від мінімуму пропонується дати тільки половину”, - зауважив депутат.

Відео дня

"Я особисто прем`єр-міністру Юлії ТИМОШЕНКО повідомив, що наших голосів не буде жодного, поки не буде збільшений бюджет Міністерства оборони і всього блоку національної безпеки", - наголосив В.КИРИЛЕНКО.

Як повідомляв УНІАН, на минулому тижні один із найавторитетніших аналітичних центрів Польщі - Центр Східних досліджень – опублікував доповідь, в якій наголошується, що українська армія до 2013 року може втратити боєздатність через недофінансування.

Аналітики зауважують, що програма реформування ЗСУ передбачала фінансування на рівні 2% ВВП, починаючи з 2005 року, а насправді воно було зменшене з 1,3 до 0,99% ВВП. «Утримання такого тренду в перспективі найближчих 2-3 років приведе до втрати боєздатності української армії», - відзначають експерти.

Автори доповіді припускають, що саме через відмову погодитися на подальше зменшення фінансування армії у відставку на початку жовтня подав керівник Генштабу ЗСУ Сергій КИРИЧЕНКО.

Аналітики також назвали прецедентною ситуацію, коли держава опинилася без начальника Генштабу та міністра оборони, якого депутати відправили у відставку ще в червні цього року, а нового не призначили.