Україна може не розраховувати на отримання від Міжнародного валютного фонду чергового траншу кредиту через рішення Стокгольмського суду, який зобов’язав НАК «Нафтогаз України» повернути компанії RosUkrEnergo більш як 12 млрд. куб. м газу.

Про це йдеться у переданому УНІАН коментарі політолога Володимира ПОЛЯКОВА стосовно рішення Стокгольмського арбітражного суду щодо повернення RosUkrEnergo газу.

«Бюджетна дірка внаслідок рішення по RosUkrEnergo може сягати для України близько 5 млрд. доларів, що є співрозмірною із траншем МВФ. Тому Міжнародний валютний фонд навряд чи кредитуватиме економіку, де влада віддає 5 мільярдів спонсорам своєї виборчої кампанії, просто так і майже без боротьби. Тим більше що МВФ ставить жорсткі умови щодо зменшення дефіциту українського бюджету», - вважає експерт.

Відео дня

Разом із тим В.ПОЛЯКОВ припустив, що МВФ може порекомендувати українському уряду не передавати RosUkrEnergo газ.

«З іншого боку, на заваді планам оточення ЯНУКОВИЧА з передачі газу «Нафтогазом» структурі Дмитра ФІРТАША може стати той же МВФ, який поставить українській урядовій делегації досить жорсткі вимоги щодо неприпустимості фінансування подібних корупційних оборудок з держбюджету. Тим більше, що частина уряду АЗАРОВА, особливо фінансово-економічний блок, розраховує на кошти МВФ для здійснення анонсованих реформ», - підкреслив В.ПОЛЯКОВ.

За словами політолога, наразі команда Президента Віктора ЯНУКОВИЧА своїми діями стосовно RosUkrEnergo загрожує стратегічним інтересам держави, яка стає заручником зовнішніх гравців, у першу чергу Росії, якій внаслідок послаблення «Нафтогазу» та неотримання кредиту від МВФ буде легше взяти під контроль стратегічні галузі України.

Як повідомляв УНІАН, 8 червня Стокгольмський арбітражний трибунал виніс ухвалу в ході тривалого спору між компанією RosUkrEnergo AG (Швейцарія) і НАК «Нафтогаз України» щодо експропріації «Нафтогазом» в січні 2009 року 11 млрд. куб. м газу, що належав RosUkrEnergo.

До того ж, Стокгольмський арбітражний трибунал ухвалив, що RosUkrEnergo одержить від «Нафтогазу» додатковий обсяг газу у розмірі 1,1 млрд. куб. м газу як неустойку за порушення умов контракту.

Дане рішення є наступним після раніше ухваленого рішення Стокгольмського арбітражного трибуналу від 30 березня 2010 року про відшкодування RosUkrEnergo близько 200 млн. доларів за різні порушення «Нафтогазом» умов контрактів на постачання, транзиту й зберігання газу.

9 червня міністр палива й енергетики України Юрій БОЙКО допустив оскарження Україною рішення Стокгольмського арбітражу у тяжбі між НАК «Нафтогаз України» і RosUkrEnergo.