Генеральна прокуратура України визнає, що керівник українського Фонду Конрада Аденауера, громадянин Німеччини Ніко ЛАНГЕ був затриманий за дорученням Служби безпеки України через його втручання у внутрішні справи України.

Як повідомили УНІАН в прес-службі Генеральної прокуратури України, такого висновку дійшли спеціалісти ГПУ, які на виконання доручення Президента України Віктора ЯНУКОВИЧА провели перевірку у зв’язку зі зверненням першого Президента України Леоніда КРАВЧУКА щодо ситуації навколо затримання Н.ЛАНГЕ, якого 26 червня затримали в аеропорту "Бориспіль" та впродовж 10 годин відмовляли у в`їзді в Україну.

"Державною прикордонною службою України виконувалося доручення Служби безпеки України, прийняте на підставі положень абзацу 2 ч. 2 ст. 25 Закону України "Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства", у зв`язку з порушенням ним (Н.ЛАНГЕ) норми "Декларації про принципи міжнародного права, що стосуються дружніх відносин та співробітництва між державами відповідно до Статуту ООН" від 1974 року, що полягає в обов`язку іноземних громадян не втручатися у справи, які входять до внутрішньої компетенції іншої держави", - йдеться у повідомленні прес-служби ГПУ.

Відео дня

Генеральна прокуратура також повідомляє, що "подальше рішення про скасування заборони в`їзду Н.ЛАНГЕ прийнято у зв`язку з локалізацією негативних чинників, що могли вплинути на державну безпеку країни внаслідок діяльності цієї особи".

"Таким чином, жодних негативних міжнародних наслідків для України не відбулося, оскільки, як зазначено у відповідній заяві глави МЗС від 05 липня 2010 року, у Берліні вважають інцидент з Н.ЛАНГЕ вичерпаним і розглядають його як "непорозуміння", - переконані в Генпрокуратурі.

Як повідомляв УНІАН, перший Президент України Леонід КРАВЧУК 19 липня звернувся до чинного Президента Віктора ЯНУКОВИЧА із закликом не допустити перетворення правоохоронних органів і спеціальних служб на "інструменти політичної гри".

Л.КРАВЧУК вважає, що "дедалі рельєфніше проступає загроза втягування цих структур, які за визначенням мають стояти на сторожі права, свобод людини і національних інтересів, у підкилимні, непрозорі і у стратегічному плані шкідливі процеси".

Так, на думку політика, рішення про затримання СБУ колишнього керівника Держмитслужби А.МАКАРЕНКА, а згодом - колишнього заступника керівника "Нафтогазу" І.ДІДЕНКА виглядає надмірними діями, в яких не було необхідності в інтересах розслідування відповідних справ.

"Ваше особисте втручання залишається єдино можливим фактором для повернення роботи правоохоронців у цивілізоване річище і припинення практики, яка не прикрашає нашої країни", - написав Л.КРАВЧУК В.ЯНУКОВИЧУ.

Н.ЛАНГЕ був затриманий українськими прикордонниками 26 червня в аеропорту "Бориспіль" та утримався там впродовж 10 годин, поки влада України не скасувала заборону на його в`їзд до України.

30 червня заступник глави Адміністрації Президента Ганна ГЕРМАН заявила, що служби, які не пропускали в Україну Н.ЛАНГЕ, мали дуже серйозну аргументацію щодо своїх дій.

27 травня у своїй аналітичній статті «Перші 100 днів після зміни влади в Україні: авторитарні тенденції і зближення з Росією», розміщеній на офіційному сайті представництва в Україні фонду, Н.ЛАНГЕ критично оцінив дії команди нового Президента Віктора ЯНУКОВИЧА і зміни в Україні, які відбулися після його приходу до влади.