Звільняючи суддю Конституційного суду Сюзанну СТАНІК, Президент України Віктор ЮЩЕНКО діяв в рамках своїх повноважень, юридичні підстави для цього є.

Про це в інтерв`ю РБК-Україна заявив радник Президента Микола ПОЛУДЬОННИЙ.

Він зазначив, що згідно п.22 ч.1 ст. 106 Конституції, Президент має право призначати і звільняти 6 суддів КС. Згідно цій нормі, Президент має право звільнити цих суддів без голосування у парламенті. Він нагадав, що після внесення змін до Конституції, до відповідної норми було додано "і звільняє".

Відео дня

Але при цьому М.ПОЛУДЬОННИЙ підкреслив, що згідно закону "Про Конституційний Суд", суддів КС звільняє ВР. У зв`язку з цим, в даному питанні існує юридична колізія: оскільки в ст. 126 Конституції чітко вказано, що ця частина суддів призначається і звільняється тим органом, який цю частину призначив.

М.ПОЛУДЬОННИЙ в числі причин звільнення С.СТАНІК назвав порушення присяги судді. Він зазначив, що до обов`язку суддів входить необхідність дотримуватися Конституції і законів, не розголошувати таємницю дорадчої кімнати і не скоювати вчинків, які можуть викликати запитання щодо легітимності рішення суду. У зв`язку з цим, у Президента є "маса підстав для підписання таких указів (про звільнення суддів КС)", сказав радник Президента.

Як повідомляв УНІАН, Президент України своїм указом № 370/2007 від 1 травня “відповідно до пункту 22 частини першої статті 106, пункту 5 частини п`ятої статті 126 і статті 149 Конституції України” звільнив Сюзанну СТАНІК з посади судді Конституційного Суду України у зв`язку з порушенням присяги.

30 квітня Президент своїм указом звільнив Валерія ПШЕНИЧНОГО з посади заступника голови Конституційного Суду з таким же формулюванням - "у зв`язку з порушенням присяги".