Українська народна партія закликає владу подати офіційний позов у Міжнародний суд ООН в Гаазі, щоб встановити кордон між Україною та Російською Федерацією в Керченській протоці.

Про це йдеться у переданій УНІАН заяві Української народної партії.

За словами голови Кримської обласної організації УНП Олега ФОМУШКІНА, «міжнародний скандал з російським військовим кораблем «Азов» лиш один приклад того, як Росія безкоштовно використовує внутрішні води України, але через це наша держава щороку втрачає до 200 мільйонів доларів».

Відео дня

Він наголосив, що «два з трьох судоходних фарватерів між остовом Тузла та Керчю перебувають в територіальних водах України. Третій прохід перебуває в російських водах, але він практично не судоходний, оскільки має глибину не більше метра». «Кожен корабель, що проходить українськими фарватерами, зобов’язаний повідомити Центр регулювання руху про намір пройти українською територією і оплатити лоцманський збір за проведення через протоку», – зауважив О.ФОМУШКІН.

«Проте, Російська Федерація досі розглядає Керченську протоку як власні територіальні води», – наголосив він. РФ посилається на російсько-український договір 2003 року про співпрацю у використанні Азовського моря і Керченської протоки, що передбачав спільне використання Керченської протоки, зауважив О.ФОМУШКІН.

За його словами, «договір є тимчасовим, поки не почнеться процес демаркації російсько-українського морського кордону». «Москва ж фактично заблокувала цей процес, щоб максимально затягнути невизначений статус протоки», – підкреслив голова Кримської УНП.

«Зважаючи на деструктивну позицію Кремля, українська влада зобов’язана відстояти цілісність держави у міжнародному трибуналі», – переконаний представник УНП. Він зауважив, що «відповідно до міжнародної практики, врегулювання територіальних конфліктів між країнами, що перебували в складі єдиної держави, відбувається на основі розмежування за старими адміністративними кордонами». «Згідно з картами СРСР, судоходні фарватери через Керченську протоку належали УРСР, тобто ймовірність позитивного для України рішення Гаазького суду становить 95%», – підсумував О.ФОМУШКІН.