Валерій Іващенко лежить на лаві підсудних під час оголошення вироку. Київ, 12 квітня

Про це йдеться у його заяві, переданій агентству УНІАН.

«Після деякого усвідомлення того, що відбулося у Печерському суді 9 квітня, хочу зазначити, що, незважаючи на мою неможливість за станом здоров’я брати участь у судовому засіданні, мене за категоричною вимогою судді С.Вовка доправили з будівлі Печерського суду на Гайцана до будівлі суду на Хрещатику», - йдеться у заяві В.Іващенка.

Він зазначає, що під час його транспортування «самопочуття різко погіршилося, спалахнув різкий, сильний біль у спині, внаслідок чого я втратив можливість сидіти, стояти, рухатися – навіть у лежачому положенні відчував постійний наростаючий нестерпний біль у хребті».

Відео дня

Як заявляє В.Іващенко, за рішенням судді С.Вовка, для його транспортування до іншої будівлі суду були застосовані ноші та автомобіль швидкої допомоги.

Перед виїздом, продовжує В.Іващенко, «мені зробили чергову ін’єкцію знеболювального, а на мої звернення до лікарів доправити мене до будь-якої медичної установи було наголошено, що, незважаючи ні на що, мене привезуть тільки до суду – така команда С.Вовка».

Надалі, як зазначає В.Іващенко, «коли мене на ношах-каталці завезли до конвойного приміщення і я лежав на ношах, погано орієнтуючись у тому, що відбувається навколо, то я був вкрай вражений, коли почув позаду себе голос судді Вовка, який оголосив про продовження судового засідання (я не чув і не бачив, як судді, прокурори й інші учасники процесу зайшли до приміщення)».

При цьому В.Іващенко наголошує, що на його різке, бурхливе заперечення головуючий в процесі не відреагував і надав слово для виступу в дебатах прокурору Петру Ковалю. «Я намагався заперечити, наголошував, що потребую перенесення засідання з огляду на поганий стан здоров'я, на що суддя Вовк цинічно зазначив, що я, начебто, вже вичерпав усі можливості для заявлення клопотань - вони розглядалися 5 квітня, а тепер вже інший, наступний етап судового процесу (дебати)», - йдеться у заяві.

За словами В.Іващенка, таким чином, «С.Вовк брутально, публічно принижуючи мою людську гідність, відмовився зробити коротку технічну перерву, щоб надати мені можливість скористатися туалетом - я вимушений був з останніх зусиль терпіти, поки не закінчив свій виступ державний обвинувач».

Він називає «безпринципним та безчесним П.Коваля, який в коментарях для ЗМІ наголошував, що я міг декілька разів під час перерв користуватись туалетом, що в судовому залі була вода і підсудні могли її пити».

Як заявляє В.Іващенко, прокурор «також збрехав, зазначивши, що під час так званих «технічних перерв» учасники засідання (зокрема й мої адвокати) могли вийти з приміщення для перепочинку. Обидві двері (з коридору та вулиці) були заблоковані конвоєм, аби не дати можливості ще будь-кому зайти до приміщення. Єдиною поступкою, яка була зроблена, була перерва, щоб лікар зробив ще одну знеболювальну ін’єкцію».

В.Іващенко висловлює вдячність Уповноваженому Верховної Ради з прав людини Ніні Карпачовій за те, що вона знайшла час для того, щоб відвідати судове засідання, переконатися, яке безладдя в ньому відбувається, і дати цим подіям через ЗМІ справедливу оцінку, а також на захист прав та основоположних свобод людини офіційно звернутися до Вищої кваліфікаційної комісії суддів з вимогою притягнути до відповідальності колегію суддів у складі С.Вовка, Оксани Царевич, Володимира Карабаня, які за власною ініціативою зробили небачений до сьогодні прецедент, коли розгляд кримінальної справи щодо хворої людини розглядався в кімнаті суду непридатній для відправлення правосуддя.