Фракція Партії регіонів не припинить блокувати роботу Верховної Ради України, доки коаліція не відкличе проект постанови про “пакетне” голосування за кандидатури на посаду спікера парламенту та прем’єр-міністра.

Як передає кореспондент УНІАН, про це заявив лідер фракції Партії регіонів Віктор ЯНУКОВИЧ в інтерв`ю журналістам.

Він зазначив, що на засіданні Тимчасової президії парламенту і лідерів фракцій представники Партії регіонів не відчули, що учасники коаліції хочуть домовлятись. «Вона продовжує диктувати нам свої умови – і перше, що ми почули, - “Ви спочатку розблокуйте Верховну Раду, а ми потім будемо розглядати питання”, - сказав В.ЯНУКОВИЧ, зауваживши, що, у свою чергу, Партія регіонів у відповідь на запитання, чи готові коаліціанти відкликати проект постанови щодо “пакетного” голосування по кандидатурам прем’єра і спікера, яке, на переконання Партії регіонів, порушує Регламент ВР і Конституцію, вони відмовились це робити. «Тобто, умова розблокувати Верховну Раду означає розпочати роботу Верховної Ради з порушенням Регламенту і Конституції України, безумовно, ми на це не погодимось ніколи», - наголосив В.ЯНУКОВИЧ.

Відео дня

Він підкреслив, що сьогодні Верховна Рада робить перші кроки з розбудови нової політичної системи, якою передбачено роль опозиції. Лідер Партії регіонів зазначив, що опозиція повинна захищати інтереси українського народу і не лише тієї частини, яка за них проголосувала. Для цього опозиції потрібні важелі контролю за владою. Лише за таких умов влада працюватиме ефективно. Він вважає, що в цьому зацікавлений весь український народ.

В.ЯНУКОВИЧ ще раз підкреслив, що опозиція повинна втручатись в дії влади, якщо вона робить щось неефективно, чи антизаконно.

Він також наголосив, що Партія регіонів до кінця стоятиме на тому, щоб призначення прем’єра і голови Верховної Ради України відбувалось відповідно до Регламенту ВР і Конституції.

Голова Партії регіонів нагадав, що за законом має відбутись таємне голосування за кандидатури на посаду спікера, після чого Президентові має надійти узгоджена кандидатура прем’єра і протягом 15 днів він має направити подання на розгляд парламенту.

В.ЯНУКОВИЧ зазначив, що за таких умов Партія регіонів не перешкоджатиме призначенню керівництва країни. «Сьогодні справа не в тому, що ми заперечуємо чи перешкоджаємо обранню голови Верховної Ради, ми проти того, щоб порушувався Регламент і Конституція України, і це питання голосувалось “в пакеті”», - наголосив він.

За словами В.ЯНУКОВИЧА, Партія регіонів зацікавлена в тому, щоб були сформовані органи влади. «Вони три місяці вели переговори і погодили ці дві кандидатури. Будь-ласка голосуйте згідно з регламентом, ніхто не буде перешкоджати. Голосуйте спочатку за голову Верховної Ради, потім - за прем’єр-міністра і працюйте, ми в цьому зацікавлені, ми будемо цьому сприяти. Будь-ласка», - сказав він.

Разом з тим В.ЯНУКОВИЧ відмовився говорити про те, які парламентські комітети мають очолити представники Партії регіонів. Він сказав, що зараз необхідно вирішити питання керівництва, а потім рухатись далі. Водночас В.ЯНУКОВИЧ нагадав, що Партія регіонів неодноразово висловлювала свою позицію з цього приводу.

Як повідомляв УНІАН, “регіонали” з 27 червня блокують роботу Верховної Ради. Лідер фракції Партії регіонів Віктор ЯНУКОВИЧ заявив, що фракція блокуватиме роботу Верховної Ради доти, доки не будуть виконані всі її вимоги, і готова до розпуску парламенту.

"Регіонали" заявили, що не погоджуються з розподілом керівних посад в парламенті, а також наміром своїх політичних опонентів включити до порядку денного засідання питання про обрання відсутніх членів Конституційного Суду.

Крім того, Партія регіонів вимагає обирати голову Верховної Ради шляхом таємного голосування і проти голосування за кандидатури прем`єра і спікера в одному пакеті. Також “регіонали” наполягають на припиненні незаконного суміщення посадових обов`язків з депутатськими повноваженнями.

Сьогодні один з лідерів БЮТ Олександр ТУРЧИНОВ після засідання Тимчасової президії за участю лідерів фракцій парламенту заявив, що парламентська більшість не вестиме переговорів з депутатами Партії регіонів, доки вони не розблокують сесійну залу Верховної Ради.