Турчинов

Про це в ефірі програми "ТСН. Тиждень" на телеканалі "1+1" заявив в.о. президента України, голова Верховної Ради Олександр Турчинов, пише Gazeta.ua.

Турчинов наголосив, що "Росія звикла займатися шантажем".

"Газовий шантаж — улюблений формат тиску не тільки на Україну, а й на інші країни", - уточнив він.

Відео дня

За його словами, прийшов час поставити крапку такому неподобству.

"Україна звернулася до міжнародного арбітражу, щоб припинити той формат, коли Росія в односторонньому порядку постійно переглядає ціни у напрямку їх збільшення", - зазначив в.о. президента.

Крім того, Турчинов заявив, що агресія Росії, зокрема, окупація Криму, завдала українській економіці збитків на понад 100 млрд доларів.

Читайте такожКраїни ЄС готують спільний лист Путіну щодо газу

"Міністерство юстиції України готує серйозний позов — понад 1 трлн гривень, або понад 100 млрд доларів до Росії", - додав нардеп.

Він підкреслив, що Кабмін України наразі шукає шляхи, аби уникнути загрози енергетичної кризи у випадку зменшення поставок російського газу. Зокрема, розробляються альтернативні джерела, готуються контракти на Заході з метою налагодження реверсного використання ГТС.

На переконання в.о. глави держави, Україна не залишиться сам на сам з Росією.

"Коли  наші стратегічні партнери будуть синхронно діяти разом з нами, ми примусимо Російську Федерацію рахуватися з позицією цивілізованих країн світу", - підсумував Турчинов.