Секретар фінкомітету Ігор Палиця / фото УНІАН

Секретар Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Ігор Палиця заявив про можливу фальсифікацію і недостовірність результатів голосування за підсумкову редакцію таблиці так званого банківського законопроекту (№2571-д).

У заяві, адресованій голові комітету Данилу Гетьманцеву, Палиця вимагає не вчиняти незаконних дій щодо складання та підпису порівняльної таблиці без законно встановлених результатів голосування.

«В зв’язку з тим, що в порушення зазначених норм підрахунок голосів здійснювався головою комітету, нам необхідно терміново виправити ситуацію, в якій ми опинилися. Щоб не проводити заново всі голосування для встановлення дійсних результатів відповідно до вимог Закону України «Про Комітети Верховної Ради України», пропоную компромісний варіант, який би скоротив термін для приведення дій комітету в законне русло та дозволив мені все ж таки виконати функції секретаря комітету, якими мене наділила Верховна Рада України та Закон» - заявив секретар комітету.

Відео дня

«Надати мені, як секретарю комітету, певний час для здійснення підрахунку голосів секретарем, як того вимагає Закон, та порівняння з тими результатами, які були підраховані та оголошені з порушенням Закону головою комітету. Для цього прошу голову комітету та секретаріат комітету надати мені доступ до оригіналів відеозаписів трансляції засідань (з можливістю переглянути включення всіх членів комітету під час їх голосувань)», - йдеться у заяві.

Палиця наголошує, що у разі виявлення невідповідності в оголошених результатах голосування головою, провести додаткові засідання комітету, для проведення повторного голосування та встановлення результатів голосувань відповідно до вимог Закону. При цьому він заявляє, що вже має конкретні приклади фактів порушень.

«В будь-якому разі до моменту усунення наслідків незаконних дій голови, проведення голосування та встановлення їх результатів законним способом, неможливо складати порівняльну таблицю по результатам голосувань у комітеті. Застерігаю голову комітету, секретаріат комітету, всіх причетних до нього посадових осіб, що складання та підписання офіційних документів, які не були прийняті комітетом в законний спосіб, будуть мати всі ознаки скоєння посадового злочину для можливої фальсифікації та підроблення», - йдеться у заяві.

Також Палиця підкреслює, що якщо голова комітету, який порушив закон, буде наполягати на підписанні ним як секретарем комітету протоколу з грубими порушеннями закону, то це буде кваліфікуватись як примушування до скоєння злочину.

«Я хочу підписати і підпишу протокол засідання комітету тоді, коли я як секретар комітету особисто переконаюся у тому, що процедура голосування, підрахунок голосів та оголошення результатів голосування повністю достовірні, точні та правильні, що не відбулось жодної фальсифікації, підроблення чи будь-якої іншої незаконної дії», - наголосив народний депутат.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні заступник голови фінансового комітету Олександр Дубінський заявив, що законопроект №2571-д був внесений та розглянутий Комітетом з питань фінансів, податкової та митної політики з численними та грубими порушеннями Регламенту та Закону України  Про комітети Верховної Ради України», що унеможливлює його подальший розгляд. Серед іншого він повідомив, що глава комітету Гетьманцев навмисне відсторонив секретаря комітету Ігоря Палицю від його виключного права вести підрахунок голосів, і вів його самостійно, можливо, для прикриття фальсифікацій.