Також запрацює стратегічна група для покращення координації забезпечення української армії / facebook.com/GeneralStaff.ua

1 липня Україну відвідає колишній генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен, щоб запустити роботу консультаційної групи щодо гарантій безпеки України.

Про це повідомив керівник Офісу президента України Андрій Єрмак.

"Безпекові гарантії - це саме те коло питань, над яким працюватиме консультаційна група під нашим спільним керівництвом з паном Расмуссеном - колишнім генеральним секретарем НАТО. 1 липня він має відвідати Київ, щоб запустити роботу групи і представити її перших учасників", - розповів Єрмак.

Відео дня

Також, за його словами, буде створена стратегічна група для покращення координації забезпечення української армії, до складу якої увійдуть представники Генерального штабу Збройних сил та Міністерства оборони України, а також представники військових штабів США, Великої Британії й інших ключових країн-партнерів.

"Наша з головнокомандувачем ЗСУ Валерієм Залужним постійна комунікація з радником з національної безпеки президента США Джейком Салліваном та головою об’єднаного комітету начальників штабів Майком Міллі дає свої результати. Україна рухається до переозброєння армії за стандартами НАТО. І цього тижня на саміті Альянсу у Мадриді заплановано обговорення нового комплексного пакету військової допомоги нашій країні. Ми розраховуємо на цю підтримку", - наголосив Єрмак.

Гарантії безпеки для України: що варто знати

Як повідомляв УНІАН, 29 березня в Стамбулі відбувся перший раунд переговорів між делегаціями України і РФ. На цих переговорах Україна запропонувала підписати Міжнародний договір про нову систему гарантій безпеки для неї.  

Повідомлялося, що серед гарантів Київ бачить країни-члени Ради Безпеки ООН, в тому числі Росію, США, Великобританію, Китай, Францію, а також Туреччину, Німеччину, Канаду, Італію, Польщу та Ізраїль.

Утім згодом Росія перестала розглядатись як гарант. За словами президента Володимира Зеленського, погляд на це питання змінили, зокрема, події в Бучі.

Президент України Володимир Зеленський зазначав: "Ми дуже серйозно ставимося до того майбутнього документа. І дуже виважено ставимося до кола країн-партнерів, які повинні нас не підвести. У будь-якому випадку і в будь-якій агресії. А все може бути в майбутньому".

Глава делегації України на переговорах Давид Арахамія заявляв, що Україні дуже важливо отримати гарантії США і Великобританії, але ці країни, ймовірно, приєднаються одними з останніх.

На початку травня голова ОПУ Андрій Єрмак зазначав, що Україна хотіла б бачити серед гарантів своєї безпеки Китай, Індію та інші країни.

8 травня відбувся віртуальний саміт лідерів країн "Великої сімки", у якому взяв участь Зеленський. На саміті він запропонував країнам G7 стати гарантами безпеки України.

27 червня президент Зеленський взяв участь у режимі відеоконференції в засіданні саміту лідерів "Великої сімки". Він ще раз запропонував їм долучитися до роботи над гарантіями безпеки.

Вас також можуть зацікавити новини: