Країни G7 провели зустріч за участі Володимира Зеленського / фото ua.depositphotos.com

Лідери країн "Великої сімки" запевнили у подальшій підтримці України у протистоянні російській агресії й засудили вторгнення РФ. Також вони зобов'язались посилити тиск на Росію, зокрема - відмовившись від російських нафти й газу.

Про це сказано в оприлюдненій на сайті Білого дому заяві лідерів країн G7 за підсумками віртуальної зустрічі з президентом Володимиром Зеленським, яку провели у неділю.

У заяві зазначається, що через 77 років після Другої світової війни президент РФ Володимир Путін і його режим вирішили вторгнутися в Україну.

Відео дня

"Такі дії ганьблять Росію та історичні жертви її народу... Росія порушила заснований на правилах міжнародний порядок, зокрема Статут ООН, задуманий після Другої світової війни, щоб позбавити наступні покоління від лиха війни", – йдеться в заяві.

Лідери G7 продовжать надавати Україні підтримку

У G7 наголосили на повній солідарності та підтримці мужнього захисту Україною свого суверенітету та територіальної цілісності та її боротьби за мирне, процвітаюче та демократичне майбутнє.

"Президент Зеленський заявив, що кінцевою метою України є забезпечення повного виведення російських військових сил і техніки з усієї території України та забезпечення її здатності захистити себе в майбутньому, і подякував членам G7 за підтримку. У зв’язку з цим Україна наголосила, що розраховує на своїх міжнародних партнерів, зокрема на членів G7, у наданні необхідної допомоги у сфері обороноздатності, а також з метою забезпечення швидкого та ефективного відновлення економіки України та забезпечення її економічної та енергетичної безпеки", - зазначили лідери "Великої сімки".

Лідери країн G7 пообіцяли продовжувати військову та оборонну допомогу Збройним Силам України, підтримувати Україну в захисті її мереж від кібератак та розширювати співробітництво, у тому числі з питань інформаційної безпеки. "Ми й надалі підтримуватимемо Україну у підвищенні її економічної та енергетичної безпеки", - йдеться в заяві.

"Сьогодні ми, "Велика сімка", запевнили президента Зеленського у нашій постійній готовності взяти додаткові зобов'язання для допомоги Україні забезпечити її вільне і демократичне майбутнє, аби Україна могла захисти себе зараз і стримувати майбутні акти агресії", - наголошується у заяві.

Лідери G7 зазначають, що за жодних умов цивільні, і ті, хто не бере активної участі у бойових діях, не можуть бути виправданими мішенями.

"Ми не шкодуватимемо зусиль для притягнення президента Путіна, творців і співучасників цієї агресії, у тому числі режим Лукашенка у Білорусі, до відповідальності за їхні дії згідно з міжнародним правом. З цієї метою ми продовжимо працювати разом з нашими союзниками і партнерами в усьому світі. Ми підтверджуємо нашу повну підтримку для усіх зусиль із забезпечення повної відповідальності", - наголошується у заяві.

Збільшення фінансової підтримки України

Країни "Великої сімки" найближчими тижнями обіцяють посилити короткострокову фінансову підтримку України, що допоможе ліквідувати фінансові розриви та надавати базові послуги населенню.

Також західні країни планують розробити варіанти довгострокової підтримки, спрямованої на відновлення країни та реконструкцію зруйнованих об'єктів інфраструктури.

У заяві нагадується, що з початку війни "Велика сімка" разом із міжнародною спільнотою вже "надали Україні та пообіцяли додаткову підтримку" на суму, що перевищує 24 млрд доларів.

Лідери G7 вітають започаткування Міжнародним валютним фондом багатостороннього донорського адміністративного рахунку для України і оголошення Європейським Союзом з розроблення Цільового (трастового) фонду солідарності з Україною. Також вони підтримують пакет підтримки для України від Світового банку і пакет стійкості від Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР).

Крім того, вони закликають усіх партнерів підтримати український народ і біженців з України, та допомогти Україні відбудувати її майбутнє.

Посилення санкцій проти Росії

Окремо в заяві зазначається, що країни G7 продовжуватимуть запроваджувати серйозні та негайні економічні санкції проти Росії та Путіна за цю невиправдану війну.

Зокрема, вони зобов'язуються зменшити залежність від російських енергоресурсів, "в тому числі шляхом поступового припинення або заборони імпорту російської нафти". Це планується робити "впорядковано", щоб світ мав час для забезпечення альтернативних джерел постачання, які були б стабільними та зберегли доступні ціни для користувачів.

Також планується посилити ізоляцію Росії в усіх секторах її економіки. "Ми будемо вживати заходів, щоб заборонити або іншим чином не допустити надання ключових послуг, від яких залежить Росія", - йдеться в заяві.

Посилюватимуться обмеження й проти російських банків, які є системно критичними для російської фінансової системи та які пов'язані зі світовою економікою. "Ми вже серйозно погіршили здатність Росії фінансувати свою загарбницьку війну, запровадивши санкції щодо її Центрального банку і найбільших фінансових установ", - наголошують лідери "Великої сімки".

Будуть запроваджуватися додаткові санкції проти російських фінансових еліт і членів їхніх сімей, які підтримують президента Путіна у його військових діях і "розтринькують ресурси російського народу".

Боротьба з російською пропагандою

Також продовжуватиметься боротьба зі спробами російського режиму поширювати свою пропаганду. "Респектабельні приватні компанії не повинні забезпечувати прибуток російському режиму чи його філіям, які живлять російську військову машину", - зазначається в заяві.

Окрім цього, G7 продовжать протидіяти російській стратегії дезінформації, яка свідомо маніпулює думкою громадськості в надії приховати провину російського режиму в цій війні.

Вплив війни Росії проти України на світ

У своїй заяві лідери G7 зазначили, що війна РФ проти України призводить до глобальних економічних проблем. Зокрема, мова йде про негативний вплив на глобальне постачання енергоресурсів, добрив і продовольства, а також на функціонування глобальної логістики загалом.

Окремої уваги заслуговує продовольча безпека в світі. "Ми закликаємо Росію припинити блокаду та будь-яку іншу діяльність, яка ще більше перешкоджає українському виробництву та експорту харчових продуктів, відповідно до її міжнародних зобов'язань. Невиконання цього буде розцінено як напад на продовольчу безпеку світу", - йдеться в заяві.

Провідні країни світу обіцяють активізувати зусилля, щоб допомогти Україні зберегти виробництво з огляду на наступний сезон збору врожаю та експортувати аграрну продукцію, в тому числі альтернативними маршрутами.

"G7 і Україна єдині в цей важкий час у своєму прагненні забезпечити Україні демократичне, процвітаюче майбутнє. Ми залишаємося єдиними в нашій рішучості, щоб президент Путін не виграв свою війну проти України. Ми зобов’язані пам’яті всіх тих, хто боровся за свободу у Другій світовій війні, продовжувати боротися за неї сьогодні, за народ України, Європи та світову спільноту", - підсумовується в заяві.

Як повідомляв УНІАН, президента України Володимира Зеленського запросили на сьогоднішній саміт G7.

Очікувалося, що цей саміт має продемонструвати єдність Заходу у його протистоянні російській агресії. Крім того, на ній мали обговорюватися й нові санкції проти Росії, включаючи ембарго на покупку нафти в РФ.

Голова Офісу президента Андрій Єрмак зазначив, що країни "Великої сімки" вкотре показали повну та беззастережну солідарність з Україною у боротьбі за свободу й незалежність. Він також анонсував, що за результатами зустрічі буде прийнято дуже потужний спільний стейтмент.

Вас також можуть зацікавити новини: