Вступ України в ЄС може змінити баланс сил у блоці / фото УНІАН, Анастасія Сироткіна

Україна в разі вступу до Європейського Союзу стане п’ятою за чисельністю населення країною блоку і, безумовно, найбіднішою. Це означає, що вона отримуватиме значні субсидії за чинним законодавством ЄС. У Брюсселі зростає відчуття, що членство України змінить баланс сил в ЄС, вплине на його сільськогосподарський ринок і підвищить його бюджет. Про це у своєму матеріалі пишуть оглядачі The Washington Post Емілі Раухала та Беатріс Ріос.

Автори зазначають, що, що вторгнення Росії в Україну у 2022 році розширило підтримку чергового раунду розширення ЄС. Так, крім України, Брюссель напередодні погодився розпочати переговори про вступ із Молдовою та зробив Грузію країною-кандидатом. При цьому є кілька інших офіційних країн-кандидатів, включаючи Албанію та Чорногорію, які перебувають на різних етапах процесу.

"Якщо це буде продовжено, цей поштовх може перетворити 27 членів ЄС в групу з понад 30 країн, що потенційно прискорить зсув на схід у балансі сил блоку. Якщо Україна вступить до ЄС, це буде найбільший новий член за чисельністю населення з 1980-х років", - ідеться у статті.

Відео дня

Як відомо, Європейська рада ухвалює деякі рішення одноголосно, інші — голосуванням кваліфікованою більшістю, за якою рішення має бути схвалено 55 відсотками держав-членів, що представляють принаймні 65 відсотків населення ЄС.

Згідно з аналізом Німецького інституту міжнародних справ і питань безпеки, Україна отримала б близько 9 відсотків голосів, приблизно стільки ж, скільки сьогодні має Польща. Частки інших держав-членів зменшаться, наприклад, у Німеччині з 18,6 відсотка до 16,9 відсотка. Разом Польща та Україна мали б таку ж вагу голосів, як і Німеччина.

"У Європарламенті Україна матиме право на певну кількість членів, або євродепутатів. Але додавання достатньої кількості членів для України, ймовірно, означатиме перевищення поточного ліміту в 751. ... У Брюсселі багато країн вважають, що для вступу України та інших країн ЄС потрібно буде реформувати свої ключові інститути, включаючи парламент. Але спочатку їм потрібно буде домовитися, як це зробити", - кажуть автори.

На їхній погляд, зважаючи на те, що боротьба все ще точиться і що процес вступу може розтягнутися на багато років, якщо не десятиліть, важко оцінити фінансовий вплив українського членства в ЄС.

"Роками європейські лідери стверджували, що зближення України було б небезпечною провокацією. Хоча повномасштабне вторгнення Росії змінило їхні розрахунки, тепер блок має розглянути наслідки членства України для безпеки — особливо тому, що НАТО чітко дало зрозуміти, що прийматиме Україну лише після війни. Це перший раз, коли ЄС намагається залучити країну, яка перебуває в розпалі великої війни і без захисту НАТО", - констатують автори матеріалу.

Переговори про вступ України до ЄС

Напередодні Європейська Рада дозволила розпочати переговори про вступ України до Євросоюзу. Відповідне рішення було ухвалене за відсутності у залі прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, що дозволило уникнути вето.

Згодом видання Sky News припувстило, що президент Росії Володимир Путін не залишить спроб перешкодити вступу України в ЄС.

Вас також можуть зацікавити новини: