Гербст не вірить, що США вступлять у мінський процес / фото ua.depositphotos.com

Колишній посол США в Україні Джон Гербст заявив, що Сполучені Штати не братимуть участь у переговорах по Донбасу в рамках мінського формату.

Про це дипломат розповів в ефірі каналу "Україна 24".

Він пояснив, що проти цього виступає не тільки Росія, але і, на його думку, Німеччина з Францією. 

Відео дня

"На мій погляд, це не трагедія для України, цей формат не дав нічого для вирішення проблеми російської агресії в Україні. Але це тому, що Росія поки не готова вивести свої війська з Донбасу. Коли цей день настане, коли Росія виявиться готова, вона буде говорити з Америкою, бо розуміє, що Америка відіграє ключову роль в цьому. Мінський формат важливий тільки з однієї причини: у зв'язку з ним Євросоюз застосовує санкції проти Росії, і це на користь Україні", - сказав Гербст.

Читайте такожЗМІ назвали ім'я можливого нового голови посольства США в Україні

Він також закликав не сприймати як правду недавню заяву заступника голови МЗС РФ Сергія Рябкова про можливу участь США в переговорах по Донбасу.

"Росія вважає, що може вжити мінський формат, щоб тиснути на Україну. Так не вийшло, але у Путіна залишається ця надія. Знову-таки, Франція і Німеччина вважають це своєю грою, а не американською. Вони готові, звичайно, бути в контакті з нами в мінському форматі, але не хочуть, щоб ми були за столом. Для України це поки не важливо, оскільки цей процес нічого не домігся", - сказав Гербст.

Раніше президент України Володимир Зеленський прокоментував можливість розширення "нормандського формату" для врегулювання ситуації на Донбасі.