Великобританія закликатиме виступити єдиним фронтом проти країн-агресорів \ фото ua.depositphotos.com

Міністри закордонних справ країн "Великої сімки" (G7) на зустрічі в Ліверпулі мають намір обговорити підтримку України проти агресії Росії, відносини з Китаєм, іранську ядерну програму і питання глобального розподілу вакцин проти коронавірусу.

Про це йдеться в прес-релізі британського уряду, повідомляє "Німецька хвиля".

Зокрема, на зустрічі Велика Британія, яка нині головує в G7, "закликатиме виступити єдиним фронтом проти країн-агресорів".

Відео дня

"Цей заклик після обіцянок союзників по НАТО протистояти російській агресії на українському кордоні є попередженням, що будь-яке вторгнення Росії буде серйозною стратегічною помилкою і призведе до серйозних наслідків", - наголошується у документі.

Читайте такожКраїни G7 закликали Росію припинити провокації проти України

Міністр закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс заявила, що перед зустріччю глав МЗС "Великої сімки" обговорила питання підтримки України з держсекретарем США Ентоні Блінкеном.

"Перед G7 і слідом за успішним Самітом за демократію зустрілася в Ліверпулі з держсекретарем Блінкеном. Ми обговорили: підтримку України на тлі російської агресії, важливість надійних і чесних інвестицій в країни, що розвиваються, припинення спроб Ірану отримати ядерну зброю", - написала вона у Twitter.

Нова міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок має намір представити на зустрічі пріоритети німецького головування у G7. Наприкінці року Німеччина після Британії перебере на себе головування у "Великій сімці", куди також входять Італія, Канада, США, Франція та Японія.

За словами глави німецького зовнішньополітичного відомства, також учасники зустрічі обговорять наслідки кліматичної кризи. Також Бербок зауважила, що спільне розв'язання проблеми кліматичної кризи буде одним із центральних питань німецького головування у G7 наступного року.

Водночас вона наголосила, у Ліверпулі важливо обговорити концентрацію російських військ біля кордонів України, а також поговорити про "Китай та системне змагання між демократіями та автократіями".

Вас також можуть зацікавити новини