Конституційна криза: Венеційка позитивно оцінила законопроект про конституційну процедуру / фото УНІАН

Венеційська комісія надала позитивну оцінку законопроекту "Про конституційну процедуру" (№4533).

Про це у своєму Telegram-каналі повідомила представник Верховної Ради в Конституційному суді, заступник голови парламентської робочої групи з врегулювання конституційної кризи, заступник голови Комітету ВР з питань правової політики Ольга Совгиря.

"Венеційська комісія оприлюднила Висновок №CDL(2021)006 щодо законопроекту про конституційну процедуру (реєстр.№4533) і альтернативного проекту (реєстр.№4533-1), та надала позитивну оцінку законопроекту №4533 "Про конституційну процедуру", - написала депутат.

Зокрема, уточнила Совгиря, Венеційська комісія підтримує необхідність врегулювання більшості процедурних питань діяльності КС на рівні закону, з можливістю додаткової регламентації окремих процедурних питань на рівні власних актів самим судом.

При цьому, Венеційська комісія зауважила необхідність посилення даної тези в частині того, що власні нормативно-правові акти КС не повинні суперечити вимогам законів "Про Конституційний суд України" і "Про конституційну процедуру".

Читайте такожЗеленський відсторонив голову КСУ від посади ще на місяць

Також Комісія підтримує підвищення вимоги до кількості суддів, які мають проголосувати за рішення для його ухвалення (з 10 до 12 суддів).

"Венеційська комісія вказує, що у світлі ситуації, яка склалась у зв’язку з ухваленням Конституційним судом рішення від 27 жовтня 2020 року, такі положення можуть бути виправданими, якщо підвищення кворуму буде тимчасовим, допоки не відбудеться до певної міри оновлення складу Конституційного суду", - написала парламентарій.

Крім того, Комісія підтримує необхідність запровадження автоматизованої системи, яка буде здійснювати розподіл справ між суддями автоматично, що дозволить уникнути політичного впливу на розподіл справ в суді.

Серед іншого, Венеційська комісія підтримує необхідність додаткових вимог до мотивування рішень КС.

"Венеційська комісія надала позитивну оцінку цим пропозиціям, вказуючи, що вони не становлять собою втручання у незалежність суддів КСУ", - зазначила Совгиря.

Також Комісія підтримує пропозицію визначити межі повноважень Конституційного суду, заборонивши йому визнавати неконституційними закони, які не були оскаржені до суду у встановленому порядку.

Совгиря зауважила, що в рішенні від 27 жовтня 2020 року Конституційний суд "визнав неконституційними деякі положення антикорупційного законодавства, які взагалі не оскаржувались до суду народними депутатами".

Читайте такожДБР повідомило про підозру голові Конституційного суду Тупицькому

Також у своєму висновку Венеційська комісія окремо наголосила на своїй рекомендації Конституційному суду України "проявити стриманість" у разі оскарження до суду конституційності положень нового закону "Про конституційну процедуру".

Конституційна криза в Україні: що відомо

  • 27 жовтня 2020 року Конституційний суд за поданням 47 народних депутатів ухвалив рішення, яким скасував статтю 366-1 Кримінального кодексу, що передбачала відповідальність за недостовірне декларування.
  • Також КС визнав неконституційними положення законів про перевірку е-декларацій чиновників і скасував повноваження НАЗК з перевірки декларацій та виявлення конфлікту інтересів.
  • 28 січня 2021 року Верховна Рада направила до профільного комітету для підготовки на повторне перше читання проект закону про конституційну процедуру (№4533). Він був розроблений в рамках Робочої групи парламенту з питань законодавчого забезпечення ефективної діяльності у сфері запобігання корупції та удосконалення законодавчого регулювання окремих аспектів роботи Конституційного суду.
  • Того ж дня на сайті Венеційської комісії повідомлялося, що голова Верховної Ради Дмитро Разумков звернувся до Комісії з приводу законопроекту "Про конституційну процедуру" (№4533) і альтернативного до нього "Про процедуру розгляду справ і виконання рішень Конституційного суду України" (№4533-1).