Кулеба відреагував на слова Путіна / фото УНІАН

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба вважає, що заклики президента Російської Федерації Володимира Путіна про отримання гарантій про невступ України в Організацію Північноатлантичного договору (НАТО) є неправомірними.

Як повідомляє прес-служба МЗС України, про це Кулеба сказав журналістам за підсумками участі в засіданні Північноатлантичної ради НАТО та двосторонніх переговорів в Ризі.

Глава української дипломатії назвав "неправомірними" заклики Путіна щодо отримання Росією гарантій того, що НАТО не буде розширюватися на cхід.

Відео дня

За словами Кулеби, Москва не може перешкодити зближенню України з Альянсом і не має жодного права голосу у відповідних дискусіях.

"Будь-які російські пропозиції обговорити з НАТО, США чи з іншими країнами будь-які так звані гарантії, що Альянс не розширюватиметься на Схід, неправомірні", - наголосив Кулеба.

Також глава МЗС підтвердив налаштованість України продовжувати широкомасштабні реформи задля трансформації українського сектору безпеки та оборони відповідно до стандартів НАТО. Він також повідомив, що союзники НАТО позитивно оцінюють досягнутий Україною прогрес у реформах.

Читайте такожБлінкен відреагував на твердження Путіна про загрозу руху України до членства в НАТО

Як повідомляв УНІАН, 1 грудня президент Російської Федерації Володимир Путін заявив, що хоче отримати від Заходу гарантії невступу України в Організацію Північноатлантичного договору (НАТО).

"У діалозі зі Сполученими Штатами та їх союзниками будемо наполягати на виробленні конкретних домовленостей, що виключають будь-які подальші просування НАТО на схід і розміщення загрозливих нам систем зброї в безпосередній близькості до території Росії. Пропонуємо почати з цього приводу предметні переговори", - заявив Путін.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг наголосив, що Росія не має права вето і сфери впливу, аби контролювати рішення України про бажання приєднатися до Альянсу.