Лукашенко впевнений, що Європа і США взялися за Білорусь, а через Білорусь – за Росію / Фото УНІАН, Володимир Гонтар

Олександр Лукашенко досі переконаний, що протестами керують ззовні.

Про це він заявив в інтерв’ю російським пропагандистам.

Читайте такожВідповідальність за життя Колеснікової несе Лукашенко - заступник глави МВС України

Відео дня

Він упевнений, що Європа і США взялися за Білорусь, а через Білорусь – за Росію.

Він також зазначив, що не очікував такої консолідації з позицією Заходу українського президента Володимира Зеленського, й нагадав про війну в Україні.

«І вони зараз мене повчають… Навіть Зеленський, хай вже ті відморожені колишні… Але навіть Зеленський, якого я підтримував, як казав Путін: «Ти його підтримай там, підтримай там...», – відповів Лукашенко.

На уточнення він додав, що Путін просив його підтримати «молодого» президента «по-батьківськи», і він це виконав.

«Я Зеленського переконував (у тому, що Путін не ставить за мету захопити територію України – УНІАН). А тут бахнув заявою! Чому? Американці написали. Так Меркель з Макроном та іншими написали з центру з-під Варшави: ось те й те напиши, – вважає він.

Білоруський глава пояснив, що під зовнішнім фактором має на увазі управління ззовні, і що росіяни знають, хто і звідки керує через Telegram-канали відомі. Зокрема, це роблять, на його думку, американці з-під Варшави та з Чехії.

«Ну, а потім вже Литва, і, на жаль, в Україні створюють там опорні пункти для того, щоб впливати на Білорусь», – заявив Лукашенко.

Раніше міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що українська сторона жорстко протидіятиме спробам спецслужб Білорусі та Росі використовувати відкритість кордонів України для білоруських громадян, щоб зіпсувати відносини між білоруським та українським народами.

Вибори і протести в Білорусі: хронологія подій

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. За офіційними даними ЦВК, за чинного президента Олександра Лукашенка проголосували 80,1% виборців, за його головного опонента Світлану Тихановську - 10,1%.
  • Тисячі жителів Білорусі, не згодних з результатами виборів, вийшли на акції протесту, відбулися зіткнення з силовиками. У перші дні протестів були затримані тисячі людей, пізніше багатьом з них призначили адмінарешт.
  • Лукашенко неодноразово заявляв, що ситуацію в Білорусі розхитують ззовні, і домовився з президентом РФ Володимиром Путіним спільно реагувати "у разі загострення ситуації в частині зовнішніх загроз". 27 серпня Путін допустив використання російських силовиків для придушення протестів у Білорусі.
  • В Євросоюзі заявили про невизнання результатів виборів і досягли угоди застосувати санкції проти білоруських чиновників у відповідь на фальсифікацію результатів голосування і застосування насильства проти протестувальників.