Клімкін заявив, що Макрон дуже вчасно підійняв ставки / фото ua.depositphotos.com

Президент Франції Емануель Макрон не випадково почав говорити про відправку військ до України – ця ідея планувалася понад рік.

"Макрон дуже вчасно підійняв ставки. Він знайшов правильний момент і правильні сенси. Він розуміє, що треба показати РФ, що Захід готовий підіймати ставки не лише на рівні слів, а і йти далі. Французи обговорюють це питання вже понад рік і на військовому рівні також. Але зараз вони прямо сказали, що готові розглядати кілька варіантів. Це може бути і стримування і використання військ для різних опцій. Звісно, не йдеться про пряму участь у війні. Але будь-які інші варіанти не виключенні", – заявив в ефірі телемарафону дипломат, міністр закордонних справ України (2014-2019) Павло Клімкін. 

Він також додав, що в цих заявах йдеться не лише про військовий, а й про геополітичний аспект. 

Відео дня

"Це чіткий сигнал для Кремля. Путін напряму пропонує США почати перемовини не лише поза Україною, а й поза Європою про стратегічну стабільність. Макрон дає зрозуміти, що якщо Європа несе відповідальність за свою безпеку, а це зокрема і про Україну, то Європа має бути не лише співрозмовником, а й геополітичним гравцем", – каже Клімкін.

На запитання, чи вірить дипломат, що Франція дійсно відправить війська до України, Клімкін відповів: "Я вважаю, що це дуже ймовірно. Це не означає, що це буде завтра, ми не наївні і ми вміємо читати геополітику. Але така реальність є і цілком можливо, що створиться коаліція. Можливо, до неї не будуть входити всі країни Заходу, але однозначно, це буде не дві і не три країни. Буде розподіл за зони відповідальності. Це абсолютно серйозна історія не на рівні розмов".

Відправка західних військ до України - що треба знати

Раніше президент Франції Емануель Макрон заявив, що Париж не виключає відправку своїх військ на територію України. Згодом він підтвердив свої слова навіть попри критику колег. Згодом цю ідею частково підтримали і в інших країнах Європи. 

Натомість РФ напередодні заявила, що Франція вже готує до відправки в Україну близько 2 тисяч своїх військовослужбовців. Натомість у Парижі назвали це дезінформацією.

Цю інформацію прокоментував і екс-президент РФ Дмитро Медведєв, підтримавши відправку військ Франції до України і погрожуючи "повною поразкою" Парижу

Вас також можуть зацікавити новини: