У Молдові розслідують зникнення Чауса / УНІАН

Прокурори Молдови по боротьбі з організованою злочинністю звернулися до українських колег з проханням про допомогу в розслідуванні зникнення екс-судді київського суду Миколи Чауса.

Про це з посиланням на власні джерела пише молдавське видання NewsMaker.

Зокрема, силовики Молдови запросили інформацію про Чауса, ще про 12 громадян України і двох співробітників українського посольства в Кишиневі. Вони також запросили інформацію про два автомобілі Toyota Rav 4, які перетинали кордон з Молдовою.

Відео дня

Підкреслюється, що мова йде про справу, не пов'язану з політичним переслідуванням. Крім того, прокурори попросили уточнити, чи розслідує Україна обставини викрадення Чауса.

Читайте такожІнтерпол зняв з міжнародного розшуку екс-суддю Чауса - ЗМІ

Чауса молдовські прокурори просять визнати потерпілим у справі про викрадення, яке було заведено в республіці 3 квітня. У разі встановлення його місцезнаходження Чауса мають намір допитати. Також прокурори попросили терміново розглянути їх запит, поки не знищені сліди злочину.

Зазначається, що імена чотирьох осіб із запиту вже фігурували в журналістських розслідуваннях про зникнення Чауса. Йдеться про Едуарда Ставицького, Олексія Нечаєва, Олексія Сотникова та Юрія Коваленка.

Ситуація навколо екс-судді Чауса

  • 9 серпня 2016 року детективи НАБУ викрили суддю Чауса в отриманні 150 тис. доларів хабаря за винесення вироку в інтересах підсудних. Він тримав гроші в скляній банці.
  • Верховна Рада дала згоду на затримання судді та притягнення його до кримінальної відповідальності. Однак Чаус, скориставшись суддівським правовим імунітетом, покинув територію України. Він був оголошений в розшук. Пізніше Чауса затримали за екстрадиційним запитом України в Молдові.
  • 5 квітня 2021 року міністр внутрішніх справ Молдови Павло Войку заявив про викрадення Чауса.
  • 17 травня телеграм канал "ChausUA Микола Чаус" опублікував відео з Чаусом, який заявив, що зараз він у безпеці і його ніхто не викрадав. Екс-суддя обіцяв повернутися в Україну найближчим часом. Дружина і адвокати впізнали екс-суддю, але вважають, що слова Чауса на відео недобровільні і його взяли в полон.
  • Служба безпеки України вивчає всі пов'язані з українським екс-суддею Миколою Чаусом матеріали включаючи вищевказані відео, які можуть стати доказовою базою у відкритому раніше кримінальному провадженні.