Нерішучість Заходу розв'язала руки агресору / фото УНІАН, Андрій Марієнко

Світова спільнота, в тому числі Німеччина, зобов'язані вибачитися перед Україною за те, що не зрозуміли 6-8 років тому справжні наміри Росії та недостатньо енергійно відгукнулися на існуючі вже тоді виклики.

Про це заявив німецький дипломат, колишній глава Мюнхенської конференції з безпеки Вольфганг Ішингер, тим самим визнавши помилковість рішень західного співтовариства щодо Росії.

"Я твердо вірю, що російські наміри йдуть набагато далі простого підкорення України. Росія відчуває виклик з боку Європейського Союзу, з боку Західної Європи, євроатлантичного об'єднання, з боку всього світу, тому що цей виклик складається з фундаментальних принципів світового порядку, існуючого зараз. Це не тільки Україна, це всі ми", - цитує дипломата сайт "Сьогодні".

Відео дня

Він також розповів про саміт НАТО в 2008 році, коли Україні відмовилися надавати ПДЧ для подальшого вступу до Альянсу.

"Коли лідери НАТО зустрілися навесні 2008 року, це було ще до вторгнення в Грузію. Думка була в тому, що ми могли вибудувати якусь комплексну євроатлантичну структуру з Росією. Звичайно, ми помилялися, тепер це зрозуміло. І тепер нам потрібно пошкодувати, що ми тоді так помилилися, тому що тепер ваша країна стала жертвою такої нахабної агресії. Але не так-то легко було передбачити такі події навесні 2008 року", - говорить він.

Відповідаючи на питання, чому після окупації Криму і частини Донбасу Росія не отримала рішучу відповідь, Ішингер визнав, що розмах і глибину цих подій світ не оцінив.

"Ми думали, ми зможемо вести якісь переговори. А це виявилося непросто, якщо неможливо. Ми зобов'язані вам вибаченнями за те, що ми не зрозуміли справжніх російських намірів і недостатньо енергійно відгукнулися на виклики 6-8 років тому", - резюмував він.

Зазначимо, раніше екс-президент Віктор Ющенко розповідав, як тоді ще канцлер ФРН Ангела Меркель у 2008 році завадила руху України в НАТО.