ВАКС не зміг обрати запобіжні заходи голові та судді Окружного адмінсуду Києва / фото УНІАН

Вищий антикорупційний суд не зміг обрати запобіжні заходи голові та судді Окружного адміністративного суду Києва через їх неявку на засідання.

Як повідомляє прес-служба Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, сьогодні у ВАКС мали відбутися судові засідання з розгляду клопотань прокурорів САП та детективів Національного антикорупційного бюро про обрання голові та одному з суддів ОАСК запобіжних заходів у вигляді застави.

Читайте такожУ Зеленського пояснили, чому президент не реагує на ситуацію з Окружним адмінсудом

Відео дня

Зазначається, що голову суду підозрюють у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 255 (створення злочинної організації та керівництво нею), ч. 1 ст. 109 (дії, вчинені з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, а також змова про вчинення таких дій), ч. 2 ст. 369-2 (зловживання впливом), ч. 2 ст. 344 (втручання у діяльність державного діяча) КК України, а суддю – за ч. 1 ст. 255, ч. 1 ст. 109 КК України.

"Проте засідання так і не відбулись, оскільки до суду не з’явились підозрювані та їхні захисники", - йдеться в повідомленні.

Розгляд клопотань перенесено на 9:00 та 13:00 28 жовтня. Слідство у справі триває.

Справа Окружного адмінсуду: що було до цього

  • 11 серпня у НАБУ заявили про оголошення у розшук сімох фігурантів у справі про можливе захоплення держвлади влади керівництвом ОАСК. Йшлося про Павла Вовка, Володимира Келеберду, Ігоря Качура, Миколу Сіроша, Ігоря Погрібніченка, Олексія Огурцова, Сергія Остапця. 12 серпня в Окружному адмінсуді Києва запевнили, що оголошені в розшук судді - на робочих місцях.
  • 17 липня відбулися обшуки в ОАСК, а також у Державній судовій адміністрації (ДСА).
  • Надалі детективи НАБУ пред'явили підозру у створенні злочинної організації і захопленні влади голові ОАСК Вовку, його заступнику Євгену Аблову, п'ятьом суддям і керівникові Держсудадміністрації Зеновію Холоднюку.
  • Пізніше цю інформацію підтвердили в НАБУ і відзначили, що триває процес вручення підозр ще 4 особам.
  • За даними Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, 12 осіб на чолі з головою ОАСК діяли в рамках злочинної організації, яка мала на меті захоплення держвлади шляхом встановлення контролю над ВККС, Вищою радою правосуддя і створення штучних перешкод в їх роботі.
  • У САП стверджують, що ця злочинна організація ухвалювала замовні рішення у власних інтересах, а також в інтересах політичних і ділових кіл.
  • Пізніше Вовк і голова ДСА Холоднюк заявили, що їм не вручали повідомлення про підозру.
  • 1 вересня Вища рада правосуддя відмовилася відсторонити від судочинства голову Окружного адміністративного суду Києва Павла Вовка.
  • Також ВРП повернула генпрокурору Ірині Венедиктовій три клопотання про тимчасове відсторонення суддів ОАСК і ще два відмовилася задовольнити. Рішення ВРП стосуються заступника голови ОАСК Євгена Аблова, суддів Ігоря Погрібніченка, Олексія Огурцова, Ігоря Качура та Володимира Келеберди.
  • 1 жовтня ВАКС відсторонив Холоднюка від посади. 22 жовтня ЗМІ повідомили, що голова Державної судової адміністрації Зеновій Холоднюк написав заяву про відставку.