Резніков розповів про процес перемовин щодо Донбасу / фото УНІАН

Віце-прем'єр-міністр, міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, перший заступник представника України у Тристоронній контактній групи з урегулювання ситуації на Донбасі Олексій Резніков заявив, що українська сторона готова погодити регламент реалізації рішень ТКГ, але вони мають виконуватися.

Про це Резніков сказав під час онлайн-дискусії на тему «Що чекає на Донбас: тенденції громадської думки та тлі свіжих новин із Мінської ТКГ, бойових дій та пандемії».

Зокрема, віце-прем'єр підтвердив, що на переговорах ТКГ ведеться мова про унормування порядку реалізації домовленостей, які досягаються під час зустрічей ТКГ - погодження проекту регламенту, виконання погоджених домовленостей. Проте, він сказав, що конкретні деталі не буде повідомляти.

Відео дня

Читайте такожУ МЗС розповіли, чому в Мінську не було створено "консультативну раду" з бойовиками

"Але хочу сказати, що в тому числі дискусія стосується: а як будуть саме погоджувати? Припустимо, що сторони про щось домовились, навіть досягли згоди, - є консенсус з цього приводу. Як це має бути зафіксовано, у який спосіб? Відповіді на це запитання у Комплексі заходів (з виконання Мінських угод) або в інших протоках Мінських угод немає. Тому ми знаходимося у цьому пошуку", - сказав Резніков.

У цьому зв'язку він навів приклад підписання певних протоколів, оскільки той же Комплекс заходів з виконання Мінських угод був підписаний представниками України, Росії і ОБСЄ. Також на перемовинах погоджуються меморандуми, комюніке.

"На сьогоднішній день для нас звичкою є заява спецпредставника ОБСЄ, який є уповноваженим і модерує. Ми це англійською мовою називаємо chair statement (заява головуючого), chair summary (висновок головуючого). Точиться дискусія, а давайте будемо фіксувати ці домовленості", - заявив Резніков.

Він додав, що українська сторона не проти фіксувати, але при умові, якщо "вони будуть виконуватися".

При цьому, Резніков сказав, що ще 11 березня була впевненість, що домовленість лідерів "нормандської четвірки" про безумовний допуск представників Міжнародного комітету Червоного Хреста до місць, де перебувають утримувані особи, буде виконана. "Українська сторона виконала ці домовленості. Ще в грудні місяці парламент прийняв відповідні зміни в законодавство. Сьогодні представники Міжнародного комітету Червоного Хреста легко можуть потрапити у будь-яку пенітенціарну установу на території України, підконтрольній уряду, чого у відповідь не зроблено представниками окупаційного режиму в частині окупованого Донбасу. Проговорили це, навіть протокол підписали 11 березня. Вони його все-одно не виконують. А який сенс з вами домовлятися, якщо ви не виконуєте взяти на себе зобов'язання?", - підкреслив віце-прем'єр.

"Тому ця дискусія продовжує тримати. Ми готові якимось способом це унормувати, проговорити навіть якийсь документ, який буде регламентувати нашу діяльність, але при умові, що це буде дієвий документ. Якщо ні, тоді продовжуємо розмови, якими вони і були, шість років тривали, шукаючи нові способи інтенсифікації роботи цієї Тристоронньої контактної групи", - підкреслив він.

За його словами, українська сторона на переговорах не допустить, щоби у проект регламенту реалізації рішень ТКГ будуть закладені якісь ризики, які суперечитимуть інтересам України.