У САП заперечують наявність листування генпрокурора і підозрюваною у справі про підкуп НАБУ і САП / фото УНІАН

У САП спростували наявність переписки генерального прокурора Ірини Венедіктової та екс-директора організаційно-розпорядчого департаменту Державної фіскальної служби Олени Мазурової, яка є однією з підозрюваних у справі про хабар керівництву САП та Національного антикорупційного бюро України.

Про це повідомляє прес-служба Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

"Інформація, розповсюджена у ЗМІ про виявлення переписки генпрокурора з фігурантом однієї зі справ не відповідає дійсності. В матеріалах справи про надання 5 млн доларів США керівництву САП та НАБУ відсутні листування однієї з підозрюваних із генеральним прокурором", - йдеться в повідомленні.

Відео дня

У САП також зазначили, що жодне з видань, яке оприлюднило вищезгадану інформацію не зверталось до них за коментарем.

Читайте такожWashington Post: Історія про підкуп НАБУ і САП дуже незвична для України

Як повідомляв УНІАН, 12 червня затримано трьох осіб, які намагалися передати 5 млн доларів хабара керівництву НАБУ і САП за закриття кримінального провадження за підозрою екс-міністра екології Миколи Злочевського, яке восени 2019 року Генпрокуратура передала до НАБУ.

На даний час слідство у цій справі зупинено, а Злочевський перебуває в розшуку.

Кримінальне провадження щодо спроби підкупу керівників антикорупційних органів зареєстрували 3 червня, тобто від моменту, коли слідству стало відомо про злочинний задум, і до моменту затримання минуло лише 9 днів. Поспіх осіб, які передавали хабар, був пов’язаний з наближенням 14 червня - дня народження Злочевського, якому вони хотіли зробити подарунок та забезпечити його повернення в Україну.

У результаті були затримані перший заступник начальника Головного управління Державної податкової служби у Києві Микола Ільяшенко, один із керівників групи компаній Burisma та колишній керівник одного з департаментів ДФС України - довірена особа Злочевського.

Ільяшенку повідомили про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 369 ККУ (пособництво у наданні службовій особі, яка займає особливо відповідальне становище, неправомірної вигоди за вчинення нею в інтересах третьої особи дії з використанням наданої їй влади, за попередньою змовою групою осіб).

За даними слідства, він отримав кошти від осіб, пов'язаних зі Злочевським.

Постанову про закриття згаданого кримінального провадження він оцінив у 6 млн доларів, з яких 1 млн доларів планував залишити собі, а 5 млн доларів передати у вигляді хабаря керівництву НАБУ та САП. Всі 6 млн доларів були вилучені правоохоронцями.

На причетність до злочину також перевіряються представники Офісу генпрокурора, які за домовленістю із затриманими особами передавали їм інформацію, що справа дійсно закрита, про що міститься інформація у відповідному реєстрі.

За словами керівника САП Назара Холодницького, 12 червня з флешки однієї з працівниць Офісу генпрокурора, яка посідає адміністративну посаду, здійснювався онлайн моніторинг ЄРДР з приводу наявності там даних про закриття провадження.

За даним фактом ОГ проводить службове розслідування.

1 липня прокурори САП та детективи НАБУ повідомили Злочевському про підозру в організації даванні хабаря керівництву антикорупційних органів.

Читайте такожСправа про рекордний хабар керівникам САП та НАБУ: за одного з фігурантів внесли багатомільйонну заставу (відео)

Довідка УНІАН. Справа стосується розслідування стосовно бізнесмена Сергія Курченка, який підозрюється в участі у злочинній організації екс-президента Віктора Януковича і здійсненні в її складі особливо тяжких злочинів проти держави Україна.

Фігурантами "справи Курченка", яким ГПУ оголосила про підозру за фактами скоєння низки кримінальних правопорушень, є екс-глава АПУ Борис Ложкін, екс-голова Нацбанку Валерія Гонтарева, екс-міністр екології Микола Злочевський, чинний на той момент заступник глави АПУ Олексій Філатов та інші топ-чиновники.

Зокрема, справа проти Злочевського, за закриття якої пропонувався хабар, стосується причетності до заволодіння коштами стабілізаційного кредиту Нацбанку, який видавався на підконтрольний Курченку "Реал банк", і в легалізації цих коштів. За що було оголошено підозру низці осіб, зокрема і Злочевському.

Загалом у ході розслідування злочинів повідомлено про підозри 98 особам, у тому числі високопосадовцям, з них 12 - високопосадовці центральних органів виконавчої влади, а також Національного банку, 6 - керівники обласних державних адміністрацій, 14 осіб - з керівного складу державних підприємств.