Спроба підкупу САП і НАБУ дивна як для України / фото: НАБУ

В Києві прокури кажуть, що 6 мільйонів доларів новими хрусткими, купюрами, зв'язаними в пачки рожевими і жовтими стрічками, були хабарем для українського антикорупційного слідчого. Ці гроші йому пропонували за те, щоб він закрив справу про розкрадання державних коштів проти засновника газової компанії Burisma.

"В українців ця купа грошей викликала шок, і не лише тому що вона була така велика. В цій країні, яка десятиліттями була отруєна корупцією, такі платежі зазвичай проходять з рук в руки тихо, щоб ніхто не дізнався", - пише Washington Post.

Але цього разу правоохоронці вилучили гроші. А директор НАБУ і САП гордо виставили їх на показ у пластикових пакунках. Деталі справи були повідомлені в неділю в київському суді. Чиновники кажуть, що представнику НАБУ заплатили ці 6 мільйонів доларів за те, щоб він зупинив розслідування проти засновника Burisma Миколи Злочевського. Українські ЗМІ повідомили, що правоохоронці витратили 12 годин, щоб порахувати всю готівку.

Відео дня

Читайте такожУ Burisma прокоментували причетність їхнього президента до підкупу Ситника і Холодницького

Washington Post пише, що прокурор Назар Холодницький відкинув причетність до справи кандидата в президенти США від Демократичної партії Джо Байдена чи його сина Гантера. Голова НАБУ Артем Ситник вважає, що з епізодом пов'язаний сам Злочевський, ще один колишній працівник Burisma і двоє колишніх податківців. Злочевського звинувачують в розкраданні позики від Національного Банку України, виданої Real Bank в 2013 році. Гантер Байден став членом ради директорів Burisma в 2014 році й працював на цій посаді до 2018-го.

Видання нагадує, що компанія була в епіцентрі справи про імпічмент Дональда Трампа торік. І зараз вона лишається ключовим елементом зусиль адвоката американського президента Руді Джуліані з пошуків "бруду" на політичного опонента свого клієнта.

Деталі спроби підкупу були оголошені в суді у неділю. В ній фігурують перший заступник голови податкової служби в Києві Микола Іляшенко, колишній юридичний радник Burisma й екс-працівник української податкової служби Андрій Кіча і ще одна колишня працівниця податкової Олена Мазуренко. Вони були затримані. Прокурори розповіли, що Іляшенко приніс три дорожні сумки з 5 мільйонами доларів готівкою агенту НАБУ Євгенію Шевченку. Вони зустрілися на парковці біля будівлі податкової служби в Києві. Ще мільйон доларів був сплачений "як комісія посереднику".

Читайте такожХабар керівникам НАБУ і САП: суд взяв під варту підозрюваного Кічу

Українські чиновники кажуть, що 6 мільйонів доларів - це рекордний хабар із тих, які були конфісковані в країні. Готівка тепер перейде в державну скарбницю України. Закриття справи повинно було стати подарунком Злочевському на день народження, якому в неділю виповнилося 54 роки. Завдяки цьому він зміг би повернутися в Україну.

Washington Post наголошує, що Холодницький заперечив, що хтось із Байденів причетний до цього епізоду.

"Давайте покладемо цьому край раз і назавжди. Байден-старший чи Байден-молодший не фігурують у цьому конкретному провадженні", - сказав він. Ситник додав, що справа не має політичного підтексту.

Тим часом, деякі антикорупційні активісти розглядають викриття підкупу й арешт трьох підозрюваних як обнадійливий сигнал, що корупційна культура в Україні нарешті почала змінюватися.

"Гадаю, це серйозно, хоча, вочевидь, це лише верхівка айсберга", - сказала директор Центру протидії корупції Дарія Каленюк.

"Зазвичай в Україні прокурори наче в супермаркеті. Є ціна за закриття справ і є ціна за те, щоб їх знову відкрити. Тому цей епізод був знаковим", - пояснила вона.