Боррель: ситуація на українському кордоні є "дуже тривожною" / фото REUTERS

Віце-президент Європейської комісії, високий представник ЄС з питань зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель заявляє, що в Євросоюзі вбачають ризик загострення ситуації на кордонах України, оскільки Росія стягнула найбільшу за чисельністю кількість військ за увесь час своєї агресії.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Боррель сказав у Брюсселі після неформального засідання Ради Євросоюзу на рівні міністрів закордонних справ 27 країн-членів ЄС за участі міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби.

Високий представник ЄС наголосив, що ситуація на українському кордоні є "дуже тривожною".

Відео дня

"Воєнне нарощування Росії на кордоні з Україною викликає велику стурбованість. Там на українських кордонах і в Криму зосереджуються більш ніж 150 тис. російських військових. Ризик подальшого загострення очевидний", - зазначив Боррель.

За його словами, Росія розміщує війська з усіма видами матеріально-технічної підтримки, в тому числі усіма видами бойової зброї.

"Це найбільше розміщення військ російської армії на українських кордонах, яке коли-небудь було. Зрозуміло, що це привід для занепокоєння", - підкреслив він.

Боррель висловив сподівання, що розміщення російських військ припиниться і вони будуть відведені від кордону відповідно до закликів, адресованих президенту РФ Володимиру Путіну канцлером Німеччини Ангелою Меркель і президентом США Джо Байденом.

При цьому він заявив, що треба засвідчити повагу Україні за стриману відповідь.

"Ми закликаємо Росію знизити і розрядити напруження. Повідомлення усіх міністрів було дуже чітким - повне підтвердження сильної підтримки для суверенітету і територіальної цілісності України", - констатував Боррель.

Високий представник заявив, що позиція усіх 27 міністрів країн-членів ЄС стосується невизнання незаконної анексії Криму.

Також він наголосив на важливості повного виконання Мінських угод і зацікавленості Євросоюзу й надалі підтримуватиме зусилля у "нормандському форматі".

"Ми вітаємо посилені дипломатичні зусилля, спрямовані на відновлення територіальної цілісності України", - резюмував Боррель.

Читайте такожКулеба просить Євросоюз підготувати нові секторальні санкції проти Росії

Санкції щодо Росії через ескалацію ситуації

19 квітня Рада ЄС на рівні міністрів закордонних справ обговорили ситуацію на українсько-російському кордоні.

Перед початком засідання віце-президент Європейської комісії, високий представник Євросоюзу з питань зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель закликав Росію відвести війська від кордону України.

Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс заявив, що Євросоюз готовий запровадити санкції проти РФ у разі початку бойових дій на кордоні з Україною.

Стягування Росією військ до кордону з Україною

  • 30 березня Головнокомандувач Збройних сил України генерал-полковник Руслан Хомчак заявив, що РФ зосередила вздовж кордону України і на тимчасово окупованих територіях 28 батальйонних тактичних груп, і під виглядом підготовки до навчань планує ще стягнути до 25 батальйонних тактичних груп, що створює загрози військовій безпеці нашої держави.
  • За даними ЗСУ, окупанти посилюють передові підрозділи розвідувальними групами і снайперськими парами, проводять тренування особового складу із залученням інструкторів збройних сил РФ. Також російсько-окупаційні війська тримають напоготові до застосування чергові підрозділи артилерії на певних напрямках, зокрема в населених пунктах на окупованій території України.
  • 31 Березня The New York Times повідомила, що Росія стягує чотири тисячі військових до кордону з Україною.
  • Також з'явилося відео з ешелоном військової техніки, яку російські війська перекидають в окупований Крим через Кримський міст.
  • Командування збройних сил США в Європі підвищило свою бойову готовність до найвищого рівня після відновлення бойових дій між російськими бойовиками та українськими військовими в Донецькій області на сході України.
  • США зажадали від Росії пояснень через стягування своїх військ до кордону з Україною, а також попередили Росію про реакцію у разі агресії щодо України.
  • Президент Володимир Зеленський заявляв, що РФ шляхом збільшення кількості військ на кордоні намагається чинити тиск на Україну.
  • 8 квітня головнокомандувач ЗСУ Руслан Хомчак заявив, що ситуація контролюється, а українські військові готові реагувати як на загострення ситуації на тимчасово окупованій території Луганської і Донецької областей, так і вздовж всього українсько-російського кордону.