REUTERS

Михеїл Саакашвілі у політиці з 1995 року, очолив Грузію після «революції троянд» у 2004 році.

Вищу освіту політик здобув у 1992 році в КНУ імені Тараса Шевченка разом з п’ятим президентом України Петром Порошенком.

З 1994 по 1995 роки навчався за кордоном: в Університеті Джона Вашингтона, Флорентійській академії права, Гаазькій академії міжнародного права. Водночас вже з 1992 року працював у Державному комітеті Грузії із захисту прав людини.

Відео дня

Читайте такожСаакашвілі підтвердив, що для нього підготували крісло у Нацраді реформ

Революція троянд

Саакашвілі був одним з ініціаторів масових демонстрацій протесту проти тодішнього глави Грузії Шеварднадзе. У 2004 році демонстрації закінчилися перемогою Саакашвілі на президентських виборах. У 2004 році він заявив про наміри повернути під контроль Південну Осетію й Абхазію і включити країну до складу ЄС. Декларацію про негайне приєднання Грузії до НАТО депутати підтримали у 2007 році.

Антипрезидентські протести в Грузії

З 2007 року екс-міністр Окруашвілі звинуватив Саакашвілі у намірах вбити політичного опонента Бадрі Патаркацишвілі й неодноразово заявляли про корупцію і нерішучість з боку грузинського глави. Тоді ж колишнього міністра вислали з Грузії.

У листопаді того року громадяни вийшли на акції протесту з вимогою переходу до парламентської республіки. Учасників демонстрацій розігнали водометами та сльозогінним газом, а опозиція заявила про негайну відставку Саакашвілі. У відповідь президент ввів надзвичайний стан на 15 днів.

Саакашвілі та Росія

У 2008 році Збройні сили РФ увійшли в Абхазію і розмістилися біля грузинського кордону. Тоді ж Кремль заявив, що будуватиме з Осетією «особливі стосунки», а пізніше російські військові збили грузинський безпілотник.

Невдовзі Росія почала поступово захоплювати грузинські міста. У серпні 2008 року Росія і Грузія підписали мирну угоду, згідно з якою війська мали повернутись на позиції, які були зайняті до війни.

Кримінальна справа проти Саакашвілі

У 20014 році екс-президента звинувачено в перевищенні повноважень при розгоні опозиційної акції в листопаді 2007 року, розгромі телекомпанії «Імеді» та вилученні власності в засновника цієї телекомпанії Бадрі Патаркацишвілі. Саакашвілі в той час перебував у Нью-Йорку, він заявив про те, що не приходитиме на допит в головну прокуратуру Грузії й не має наміру співпрацювати зі слідчими органами країни.

Прокуратура наклала арешт на майно родини Саакашвілі. Невдовзі висунула Саакашвілі звинувачування в справі про вбивство співробітника Об'єднаного банку Грузії Сандро Гиргвліані.

Саакашвілі в Україні

У 2015 році Саакашвілі за указом Петра Порошенка очолив міжнародну раду реформ і займався постачанням зброї США в Україну. Тоді ж екс-президент Грузії отримав українське громадянство та став головою Одеської ОДА.

У 2016 році Саакашвілі звинуватив Порошенка у підтримці корумпованих чиновників в Одесі. Після гучного скандалу політик покинув посаду очільника Одеської ОДА.

У 2017 році грузинського політика внесли до бази "Миротворець" за перетин кордону з Польщею із закордонним "загубленим" паспортом. У 2018 році Саакашвілі вислали з України до Польщі.