Артем Ситник / фото: УНІАН

Сайт нардепа Олександра Дубінського звинуватив директора НАБУ Артема Ситника в прикритті свого кума від кримінальної відповідальності за смертельний наїзд на людину. Нардеп Дубінський звернувся до прокуратури і МВС і просить правоохоронців взяти під контроль цю справу.

У 2005 році працівником правоохоронних органів було здійснено смертельний наїзд на людину. За кермом автомобіля знаходилася посадова особа прокуратури Київської області Андрій Калужинський, кум і підлеглий директора НАБУ Артема Ситника. Журналісти сайту Олександра Дубінського звинувачують Ситника в тому, що той сприяв нерозслідуванню справи про вбивство і просував Калужинського по службі як свого підлеглого.

Відео дня

«Закриттю кримінальної справи №47-713 від 10 листопада 2005 року посприяв на той момент начальник слідчого відділу прокуратури Київської області, а сьогодні керівник НАБУ Артем Ситник, - повідомляє сайт депутата. - З інформації в ЗМІ було встановлено, що Артем Ситник та Андрій Калужинський знаходяться в близьких дружніх стосунках і є кумами. Внаслідок чого справа №47-713 від 10 листопада 2005 року об'єктивно не розслідувалася, а терміни проведення експертиз затягувалися і в кінцевому результаті дане кримінальне провадження було закрите. Можна зробити висновок, що завдяки «спорідненим» зв'язкам кар'єра злочинця, який повинен був понести кримінальну відповідальність, пішла вгору: він знаходиться на волі, а його офіційний дохід за 2019 рік становить понад 1,2 млн гривень».

Раніше ЗМІ вже писали, що керівник Головного підрозділу детективів Національного антикорупційного бюро України Андрій Калужинський є кумом Ситника, що сам Ситник пізніше підтвердив в інтерв'ю. Також повідомлялося, що Калужинський раніше носив прізвище Дурнопьян і змінив його, щоб не псувати собі кар'єру, після того, як на смерть збив дитину.

На сьогоднішній день справу по Андрію Калужинському, за фактом вчинення колишнім працівником правоохоронних органів ДТП, внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань під № 12018000000000375 від 20.06.2018 року. Розслідування веде Головне слідче управління Національної поліції України. Народний депутат Олександр Дубінський на початку червня 2020 року, керуючись ст. 16 закону «Про статус народного депутата України», звернувся до Генеральної Прокуратури України і МВС України, де просить правоохоронців здійснити відповідну перевірку цієї інформації і взяти під особистий контроль ведення кримінального провадження №12018000000000375 від 20.06.2018 року з метою повного, швидкого та об'єктивного розслідування .

У свою чергу МВС України вже повідомило депутату про те, що взяло на контроль дане кримінальне провадження і Нацполіція проводить перевірку викладеної інформації.

Нагадаємо, що за повідомленням ЗМІ на ключові посади в Національному антикорупційного бюро його директор Артем Ситник призначив своїх кумів і кумів кумів. У керівництві бюро крім Калужинського працюють куми Ситника Борисенко Олег, Омельченко Олександр і Олександр Поліщук. А в першому підрозділі детективів НАБУ працюють переважно колишні працівники силових органів Київської області. До НАБУ Ситник і Калужинський також разом працювали в прокуратурі Київської області.