Ініціатива Зеленського про розпуск КСУ відповідає цінностям Конституції / фото УНІАН

Ініціатива президента Володимира Зеленського перезавантажити Конституційний суд повністю відповідає цінностям, закріпленим Основним законом.

Про це йдеться у коментарі представника президента в Конституційному суді Федора Веніславського.

Читайте такожКонституційну кризу неможливо вирішити виключно буквою Закону - Мін’юст

Відео дня

Він зауважив, що у зв'язку з істотними загрозами національній безпеці України, які виникли в результаті ухвалення Конституційним судом в умовах реального конфлікту інтересів, із численними грубими порушеннями законів про КС та про запобігання корупції рішення від 27 жовтня про неконституційність антикорупційного законодавства, глава держави ініціював проект політико-правового рішення щодо перезавантаження Конституційного суду.

Веніславський нагадав, що глава держави вніс на розгляд Верховної Ради законопроект «Про відновлення суспільної довіри до конституційного судочинства» на виконання рішення Ради національної безпеки і оборони України.

«В екстраординарних умовах, у яких опинилася держава в результаті ухвалення КС рішення N 13-р, рішення президента України запропонувати Верховній Раді вирішити кризову ситуацію політико-правовими засобами є абсолютно обґрунтованим і повністю відповідає цінностям, закріпленим Конституцією України», – наголосив представник президента у Конституційному суді.

Веніславський зазначив, що виконання рішення Конституційного суду від 27 жовтня призведе до того, що будь-які наступні зміни до антикорупційного законодавства будуть визнані нинішнім складом КС неконституційними, оскільки суд зв'язаний своєю власною «правовою» позицією, сформульованою у вказаному рішенні.

«КС заклав такі юридичні механізми, які фактично дозволяють визнати неконституційними всі рішення щодо повернення положень антикорупційного законодавства», – зауважив представник президента в Конституційному суді.

За його словами, ухвалення парламентом, який представляє інтереси всього українського народу, політико-правового рішення, запропонованого президентом, забезпечить відновлення суспільної довіри до конституційного судочинства та вирішить кризову ситуацію, до якої призвели дії Конституційного суду.

Скандальне рішення КСУ: що відомо

  • Як повідомляв УНІАН, 27 жовтня Конституційний суд за поданням 47 народних депутатів ухвалив рішення, яким скасував статтю 366-1 Кримінального кодексу, що передбачає відповідальність за недостовірне декларування.
  • Також КС визнав неконституційними положення законів про перевірку е-декларацій чиновників і скасував повноваження НАЗК з перевірки декларацій та виявлення конфлікту інтересів.
  • Конституційний суд своїм рішенням позбавив Національне агентство з питань запобігання корупції доступу до держреєстрів, необхідних для проведення спецперевірок декларацій кандидатів на керівні посади до органів влади. Без цієї перевірки жоден керівник державного органу не може бути офіційно призначений.
  • 28 жовтня через це рішення НАЗК закрило доступ до Єдиного державного реєстру декларацій.
  • 29 жовтня після засідання РНБО відкритий доступ до держреєстру е-декларацій було відновлено.
  • Також 29 жовтня президент Зеленський вніс на розгляд Верховної Ради як невідкладний проект закону «Про відновлення суспільної довіри до конституційного судочинства» (№4288), яким пропонує припинити повноваження усього складу Конституційного суду.
  • У законопроекті йдеться, зокрема, що рішення КС від 27 жовтня є "нікчемним (таким, що не створює правових наслідків) як таке, що ухвалено суддями Конституційного суду України в умовах реального конфлікту інтересів".
  • Необхідність ухвалення законопроекту президент пояснює тим, що КС вчинив "зухвале та безпрецедентне порушення" основних засад своєї діяльності та "спробу повалення конституційного ладу і захоплення державної влади в Україні".
  • Законопроект має бути ухвалений "з метою відновлення діяльності органу конституційної юрисдикції на принципах верховенства права та захисту Конституції України".