Sputnik V - Politico: Німеччина закликала Єврокомісію закупити російську вакцину / Фото: REUTERS

Німеччина закликає Європейську комісію почати спільні закупки російської вакцини «Спутник-V» для країн-членів ЄС.

Про це пише Politico з посиланням на офіційного представника німецького уряду.

Читайте такожДовкола наступної партії вакцини CoviShield для України назріває скандал, поставки можуть відкласти - Радуцький

Відео дня

«Ми попросили комісію почати процедуру закупки «Спутник-V». Зараз ми бачимо, що ЄК знаходиться у процесі запуску цієї процедури», – заявив він.

Чиновник уточнив, що спершу ЄК повинна дізнатися думку щодо цієї закупівлі інших членів союзу. Якщо контракт підпишуть, країни ЄС потенційно зможуть закуповувати дози російської вакцини.

В уряді Німеччини переконані, що процес розгляду ефективності й безпечності вакцини європейським регулятором не заважає вже готуватися до погодження поставки препарату у Кремля.

«Ми вважаємо, що цей процес може початися вже зараз, поки (розгляд регулюючих органів) все ще продовжується. Ми вважаємо правильним, якби ці перемовини вже почалися негайно», – додав представник уряду.

Щонайменше чотири країни ЄС лобіюють поставку російської вакцини, пише видання. Минулого тижня Єврокомісія заявила, що перемовин з розробниками Спутник-V ще не було, втім, там не заперечують, що «у будь-який час можуть ухвалити рішення про розширення портфеля вакцин».

«Спутник-V»: російська вакцина від коронавірусу

  • У серпні 2020 року президент РФ Володимир Путін заявив, що Росія першою у світі зареєструвала вакцину від коронавірусу «Супутник V». Путін також стверджував, що одна з його дочок зробила собі щеплення цією вакциною.
  • Москва не надала міжнародній науковій спільноті жодних даних про випробування вакцини, що підтверджують її безпеку та ефективність проти COVID-19. Третя фаза клінічних випробувань вакцини перед реєстрацією не проводилася. Разом з тим росіяни оцінили ефективність своєї вакцини в 92%.
  • Президент Зеленський раніше заявляв, що Україна не закуповує російську вакцину, тому що ніхто не може гарантувати якість цієї вакцини.