Швеція визнає "життєво важливою необхідністю" діяльність Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ / REUTERS

Чинна голова Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ), міністр закордонних справ Швеції Анн Лінде наголошує, що територіальна цілісність України має бути відновлена включно з територією окупованого Росією Криму.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Лінде сказала під час представлення пріоритетів головування Швеції в ОБСЄ у 2021 році під час онлайн-засідання Постійної ради ОБСЄ.

Читайте такожЧинна голова ОБСЄ наступного тижня відвідає Україну

Відео дня

"Найбільш кричущим прикладом порушення наших спільних зобов'язань і міжнародного права залишається криза довкола України і в Україні", - наголосила Лінде.

Вона сказала, що Швеція визнає "життєво важливою необхідністю" діяльність Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ і проведення переговорів у "нормандському форматі" та мінській Тристоронній контактній групі з метою "знаходження стійкого політичного вирішення конфлікту".

"Цього треба досягти відповідно до принципів і зобов'зань ОБСЄ з повним дотриманням суверенітету, територіальної цілісності, єдності та незалежності України в межах її міжнародно визнаних кордонів, в тому числі щодо Автономної республіки Крим і міста Севастополь", - заявила Лінде.

Вона сказала, що Швеція на чолі ОБСЄ продовжуватиме рішуче відстоювати позицію, що спостерігачі СММ повинні мати безпечний і захищений доступ без перешкоджань на всій території України, і необхідно забезпечити необхідні умови для виконання місією її мандату.

Хронологія окупації Криму Росією

  • Росія окупувала український Крим, увівши на територію півострова військових і організувавши в березні 2014 року псевдореферендум про його самовизначення. Самопроголошена кримська влада заявила, що 96,77% жителів півострова висловилися за приєднання Криму до РФ.
  • 18 березня 2014 року в Кремлі було підписано так званий «договір» про прийняття до складу РФ Криму і Севастополя.
  • Країни Заходу не визнали анексію Криму і запровадили санкції проти Росії.
  • Верховна Рада офіційно оголосила початком тимчасової окупації Криму 20 лютого 2014 року.