Єрмак пояснив, звідки взявся Фокін в ТКГ / фото УНІАН, В'ячеслав Ратинський

Рішення про запрошення Вітольда Фокіна до Тристоронньої контактної групи по Донбасу "було колективним".

Про це заявив голова Офісу президента України Андрій Єрмак в ефірі каналу "Україна 24".

"Рішення про запрошення Фокіна в ТКГ було колективним. Ухвалювалося воно, беручи до уваги те, що Фокін народився на Донбасі, пройшов досить тривалий шлях, плюс має досить великий політичний управлінський досвід, двічі прем'єр-міністр, людина, котра відмовила Горбачову у тому, щоб стати прем'єр-міністром в СРСР", - сказав Єрмак.

Голова Офісу президента пояснив, що жодні рішення ТКГ не несуть політичних зобов'язань для України.

Читайте такожОнука Фокіна розповіла, як її дід став перемовником по Донбасу

"ТКГ - це консультаційний майданчик. Це не представництво держави. Відповідно, ніякі рішення, які приймає ТКГ, не несуть ніяких політичних зобов'язань для держави Україна. Таким чином, люди, які там працюють, працюють на громадських засадах. Вони не отримують зарплату, і фактично виробляють рішення, які потім імплементуються через органи, які ці рішення можуть юридично й політично приймати", - сказав Єрмак.

Він зазначив, що скандальні публічні заяви Фокіна не збігалися з офіційною позицією української делегації, тому його було виключено зі складу української делегації в ТКГ.

"Не треба переоцінювати й висловлювання, і якісь проміжні ідеї, які відбуваються в рамках цих консультацій. Але сталася ситуація, коли слова й заяви Фокіна мали, безумовно, публічний характер і, безумовно, вони не збігалися з офіційною позицією української делегації. Саме тому президентом було прийняте рішення - виключити Фокіна з ТКГ", - сказав Єрмак.

Читайте також"Мені це знайомо": звільнений Сивохо став на захист вигнаного з ТКГ Фокіна (відео)

Заяви Фокіна про Донбас

  • Фокін на засіданні комітету парламенту заявив, що поки не бачив підтверджень того, що Росія веде війну проти України. "Що стосується війни. Я не політик і зробити якесь визначення цього я не можу. Тому ніякого підтвердження, що там ведеться війна між Росією і Україною поки я не бачив", - сказав він.
  • Після цих слів і попередніх подібних заяв Фокіна у Раді ініціювали його відкликання зі складу Мінської переговорної групи з врегулювання ситуації на Донбасі.
  • Українська делегація у Тристоронній контактній групі заявила, що з неприємним здивуванням сприймає повідомлення про резонансні заяви першого заступника голови української делегації в ТКГ Вітольда Фокіна щодо війни на Донбасі та щодо Криму, зроблені у Верховній Раді.
  • Голова Офісу президента Андрій Єрмак заявив, що Вітольд Фокін має піти з посади першого заступника голови української делегації в ТКГ.
  • 18 серпня президент Володимир Зеленський увів Вітольда Фокіна (прем'єр-міністра України в 1990-1992 роках) до складу делегації України для участі в Контактній групі.
  • 30 вересня після скандальних заяв президент Володимир Зеленський вивів Вітольда Фокіна зі складу делегації України у Тристоронній контактній групі та звільнив його від виконання обов'язків першого заступника голови делегації.