false

Одна з основних проблем у боротьбі з COVID-19 - нестача кисню.

Про це заявив мер Одеси Геннадій Труханов під час засідання Президії Конгресу місцевих і регіональних влад при Президенті України, повідомляє ivasi.news.

За словами міського голови, на сьогоднішній день потреба міських лікарень становить до 15 тонн кисню на добу.

Відео дня

"Всі міські опорні медустанови забезпечені кріоциліндрами в кількості 30 штук. Встановлено 5 кисневих станцій, очікується поставка ще трьох, які ми придбали дивом, тому що лист очікування у виробників кисневих станцій вже перевищує рік. Після введення їх в експлуатацію Одеса буде гарантовано мати 6-7 тонн власного кисню", - сказав Геннадій Труханов.

"Лікарні заповнені. До 90% пацієнтів - у важкому стані і потребують високопоточної кисневої підтримки", - підкреслив Труханов.

За словами міністра охорони здоров'я Віктора Ляшка, постачання кисню в Одеську область будуть налагоджені вже з понеділка.

Також мер звернув увагу на недостатню оплату праці медиків. Так, за словами Труханова, згідно ковід-пакету НСЗУ повинна виплачувати медикам до 300% від окладу, але за фактом вони отримують на руки близько 200% доплат. Одеська мерія самостійно компенсує ці доплати, а також забезпечує харчування.

Президент України Володимир Зеленський доручив міністру охорони здоров'я Віктору Ляшку розібратися в ситуації. Міністр зазначив, що це питання буде відпрацьовано вже найближчим часом. Крім того, буде вирішено питання із забезпеченням медичних установ такими препаратами як Ремдесивір, Актембра і Біовен. Так, за словами Труханова, останні поставки Ремдесивіра в Одесу були ще на початку року.

Мер Одеси подякував Президенту України за сприяння: в рамках програми "Велике будівництво" нові сучасні приймально-діагностичні відділення з'явилися в лікарнях №1, 10 і 11. Також в рамках президентської програми вони оснащені сучасними томографами.

Що стосується вакцинації, то мер Одеси зазначив що сьогоднішній показник в місті — до 10000 щеплень в день.

Крім стаціонарних пунктів щеплень в місті щодня працюють 6 центрів масової вакцинації. Сьогодні для більшої мобільності створюються пересувні вакцинальні пункти.