РФ блокує порти в Україні / фото ua . depositphotos.com

Російська Федерація, яка розв'язала повномасштабну війну проти України, почала озвучувати умови для зняття блокади з українських морських портів.

Їх перерахував заступник голови МЗС РФ Андрій Руденко, повідомляє російське видання "Интерфакс".

Він нахабно пов'язав питання про відкриття російською стороною доступу до портів в Україні з можливістю зняття санкцій з російського експорту, введених Заходом через агресію РФ в Україні. 

Відео дня

"Це питання потрібно розглядати досить комплексно і всебічно: якщо наші партнери хочуть домогтися вирішення, то потрібно, в тому числі вирішувати проблеми, пов'язані зі скасуванням тих санкційних обмежень, які були накладені на російський експорт", - сказав Руденко.

Нагадаємо, раніше глава Всесвітньої продовольчої програми ООН Девід Бізлі закликав Росію відкрити доступ до морських портів в Україні.

Як повідомляв УНІАН, Україна не може експортувати аграрну продукцію через те, що російські військові кораблі в Чорному морі блокують проходження торговельних суден.

Зокрема, в Україні в квітні вдалося експортувати 1 млн 90 тис. тонн зерна, тоді як у березні цей показник становив лише близько 200 тис. тонн. До війни аграрії експортували близько 5 млн тонн на місяць.

Блокада морських портів України загрожує глобальній продовольчій безпеці. Зокрема, це вже призвело до зростанню цін на продовольство у всьому світі. Також експерти прогнозують голод у деяких регіонах світу.

А генсек ООН Антоніу Гуттеріш пропонує послабити санкції проти Росії, якщо вона відкриє Україні експорт зерна, повідомляють ЗМІ. Він веде переговори з Росією, Туреччиною та іншими країнами, щоб відкрити експорт українських харчових продуктів на світові ринки і запобігти глобальному дефіциту продовольства. В обмін на деблокаду зернових Гуттеріш пропонує повернути на світовий ринок російський та білоруський калій.

Вас також можуть зацікавити новини: