Зеленський підписав закон про розвідку \ president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський підписав закон «Про розвідку».

Читайте такожВерховна Рада ухвалила закон про розвідкуЯк повідомляє прес-служба Офісу президента, підписання відбулося під час відвідання Зеленським управління інформації Державної прикордонної служби України з нагоди 17-ї річниці створення розвідки ДПСУ.

Відео дня

«Сьогодні я підписую прийнятий Верховною Радою закон України «Про розвідку». Реалізація положень цього закону дозволить створити ефективну систему української розвідки, яка відповідатиме характеру та масштабним актуальним загрозам національній безпеці України», – сказав президент і підписав документ.

За його словами, підтримка розвідки на законодавчому рівні сприятиме своєчасному виявленню, запобіганню та нейтралізації загроз і підвищить спроможність розвідки здобувати та забезпечувати споживачів якісною розвідувальною інформацією.

«Слід пам’ятати, що питання розвідки є пріоритетом, а матеріали розвідників – основа для прийняття важливих державних рішень. Саме тому цей закон – не лише нові можливості та нові спроможності для розвідки, але й велика відповідальність для держави, яка потребує значного посилення стратегічної та оперативної складових розвіддіяльності, вдосконалення аналітичної роботи та якості отриманої інформації», – наголосив Зеленський.

На його переконання, всі завдання будуть виконані розвідкою на найвищому рівні. «Виконані якісно, виконані професійно, власне – як і завжди», – додав Зеленський.

Закон про розвідку: деталі

17 вересня Верховна Рада ухвалила закон «Про розвідку».

Законом визначено, що розвідувальними органами є Служба зовнішньої розвідки України; розвідувальний орган Міністерства оборони України; розвідувальний орган центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику в сфері охорони державного кордону.

Законом передбачено, що контррозвідувальні підрозділи Служби безпеки України також можуть проводити розвідувальні заходи для отримання інформації в інтересах контррозвідки. Перелік таких підрозділів визначає президент України.

Також президент України визначає організаційну структуру розвідувального органу, а загальна чисельність кадрів Служби зовнішньої розвідки України визначається законом. Ця служба здійснює розвідувальну діяльність у зовнішньополітичній, економічній, військово-технічній, науково-технічній, інформаційній, екологічній сферах, сфері кібербезпеки.

Відповідно до закону, безпосереднє керівництво розвідувальними органами здійснюють керівники, які призначаються на посаду і звільняються з посади президентом України.

Закон про розвідку сприятиме реформуванню сектору безпеки і оборони України, і стане важливим кроком вперед у відносинах з НАТО.