МЗС висловило протест РФ через дії у Чорному та Азовському морях / фото REUTERS

Міністерство закордонних справ України висловлює рішучий протест у зв’язку з рішенням Російської Федерації про блокування частини акваторії Чорного та Азовського морів і Керченської протоки під приводом проведення військово-морських навчань.

Про це йдеться у заяві МЗС України.

"Безпрецедентна за охопленням площа проведення маневрів практично унеможливлює судноплавство в обох морях. Йдеться про суттєве і необґрунтоване ускладнення міжнародного судноплавства, передусім торговельного, що може викликати складні економічні та соціальні наслідки, насамперед для портів України", - наголошується у заяві.

Відео дня

Також сказано, що подібні агресивні дії Російської Федерації як частина її гібридної війни проти України є неприпустимими. "Вони демонструють неприкриту зневагу до норм і принципів міжнародного права, зокрема Статуту ООН, резолюцій Генеральної асамблеї ООН та Конвенції ООН з морського права", - підкреслюється у заяві.

"Україна працюватиме спільно з партнерами, насамперед країнами Чорноморського регіону, для того, щоб такі дії російської сторони отримали належну оцінку та відповідь", - підсумовується у заяві.

Як повідомляв УНІАН, Росія спрямувала до Чорного моря шість десантних кораблів з Північного та Балтійського флотів Російської Федерації.

Крім того, РФ оголосила, що майже на тиждень перекриє райони Чорного та Азовського морів для ракетних та артилерійських навчань.  

Читайте такожРФ перекидає патрульні катери ближче до Азовського моря - ЗМІРаніше в Чорному морі недалеко від Одеси зафіксували пересування російського розвідувального корабля "Іван Хурс".

Наприкінці січня Російська Федерація оголосила про завершення військових навчань в акваторії Чорного моря. Більш як 20 бойових кораблів різного класу Чорноморського флоту повернулися в пункти постійного базування Кримської та Новоросійської військово-морських баз. 

Одночасно з перекриттям Чорного моря 13-19 лютого триватимуть спільні навчання Білорусі та РФ. 

НАТО розглядають можливість збільшення своєї військової присутності в країнах Балтії та Польщі на випадок, якщо Росія залишить свої війська в Білорусі після завершення запланованих військових навчань.

Раніше приватна американська компанія Maxar Technologies опублікувала супутникові знімки російських військових маневрів поблизу українсько-білоруського кордону. Знімки були зроблені напередодні оголошених Росією і Білоруссю спільних навчань.

Вас також можуть зацікавити новини: