Україну не запросили на саміт НАТО / фото УНІАН, Андрій Кримський

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що не розуміє, чому Україну не запросили на саміт Організації Північноатлантичного договору (НАТО), який відбудеться 14 червня у Брюсселі, на тлі російської агресії проти України.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Кулеба сказав на спільній прес-конференції з генеральним секретарем ОБСЄ Хельгою Шмід у Києві.

"Ми розуміємо бажання союзників провести закритий саміт, щоб обговорити трансатлантичну єдність. Приклади таких самітів були, - наприклад, у 2017 році у Брюсселі. Але якщо чесно, ми абсолютно не розуміємо, як можна проводити закритий саміт НАТО на тлі агресивних дій Російської Федерації проти України в Чорноморському регіоні та проти власне членів Альянсу, я маю на увазі останні події, останні результати розслідування у Чеській Республіці (про вибухи на складах боєприпасів у Врбетіце, які відбулися в жовтні і грудні 2014 року, і до яких причетні російські спецслужби - УНІАН)", - наголосив Кулеба.

Відео дня

Читайте також"Будьмо!": Україна запросила Макрона на келих вина до Києва

"Цього ми зрозуміти не можемо: як можна не запросити Україну, як можна не знайти формат участі України у цьогорічному саміті", - підкреслив міністр.

Шлях України до НАТО: що було раніше

  • Президент України Володимир Зеленський заявляв, що розраховує, що на саміті НАТО розпочнеться обговорення перспективи отримання Україною Плану дій щодо членства в Альянсі.
  • Своєю чергою глава МЗС Кулеба висловив думку, що країни Альянсу на саміті 14 червня не ухвалять рішення про надання Україні ПДЧ.
  • Віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина очікує на адекватне відображення занепокоєнь України щодо безпеки у підсумкових документах саміту НАТО.