Венеціанка дала Україні низку рекомендацій щодо ВРП \ vru.gov.ua

Венеціанська комісія надала Україні низку рекомендацій щодо перезавантаження роботи Вищої ради правосуддя (ВРП).

Читайте такожЗаконопроект про референдум: Венеціська комісія затвердила "терміновий висновок"Як повідомляє Українська правда, Венеціанка опублікувала звіт щодо президентського законопроекту, який передбачає суттєве розширення повноважень ВРП. Очищення цього органу - це умова отримання фінансової допомоги, яку Україна зобов'язалася виконати перед Міжнародним валютним фондом і Євросоюзом.

Однак проект №3711 не стосується діючого складу ВРП і не містить згадок про його очищення. Як пише видання, сама Вища рада правосуддя, схоже, впевнена у своїй недоторканності і категорично заявляє, що ніякого очищення (а тим більше за участю міжнародників) взагалі не може бути.

Відео дня

Тому Венеціанка значну частину свого висновку присвятила саме цьому питанню. Рекомендація комісії однозначна: очищення Вищої ради правосуддя має відбутися.

"Питання доброчесності членів Вищої ради правосуддя є терміновим і має бути вирішене негайно", - йдеться у висновку.

Як зазначає видання, таке пряме і недипломатичне формулювання не характерне для стриманої мови висновків Венеціанської комісії.

Рекомендації Венеціанки як змінити ВРП:

  • в очищенні ВРП повинна взяти участь незалежна від неї комісія, до складу якої повинні входити міжнародні експерти;
  • комісія повинна рекомендувати, кого з членів ВРП звільняти за недоброчесність, але остаточне рішення має бути за українськими суб'єктами, які мають на це право;
  • комісія повинна перевіряти майбутніх кандидатів у ВРП і тільки ті, доброчесність яких підтвердить комісія, можуть бути призначені на посаду.

Рекомендації виявилися співзвучні з ідеями, які закладені в меморандумі української влади з МВФ і ЄС.

Новини по темі