У чинному скликанні Верховної Ради 85 жінок-депутаток / фото УНІАН

Низка народних депутаток Верховної Ради долучилися до оборони України, ставши основою офіційних делегацій парламенту в міжнародних організаціях і залучабчи підтримку для нашої держави. Ще частина народних обраниць пішли на фронт боронити нашу державу.

Як зазначає Рух "ЧЕСНО", який проаналізував роботу депутаток Верховної Ради у 2022 році, у чинному скликанні парламенту жінок-депутаток більше майже в півтора рази, аніж у попередньому, і становить 85.

Після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну представниці парламенту долучилися також і до лав ЗСУ. Наприклад, колишня представниця партії "Слуга народу", а нині позафракційна Людмила Буймістер повідомляла в інтерв'ю та на своїй сторінці в Facebook, що мобілізована до Збройних сил України.

Відео дня

Багато депутаток цьогоріч також сфокусували свою роботу на дипломатичному та волонтерському напрямах. 

"Протягом цього року вони фактично стали обличчям міжпарламентської дипломатії — проводили адвокації серед міжнародних організацій, зустрічі з лідерами країн світу та брали участь як представниці офіційних делегацій. Це було зумовлено серед іншого і тим, що в перші місяці після вторгнення чоловіки-депутати не виїжджали за кордон", - пише "ЧЕСНО".

фото chesno.org

Так, Олександра Устінова, голова фракції "Голос" і членкиня Комітету з питань правоохоронної діяльності, призначена керівницею тимчасової спеціальної комісії для контролю за використанням озброєння, що надається Україні партнерами.

За словами заступниці голови фракції "Слуга народу" Євгенії Кравчук, українські депутатки відіграють надзвичайно важливу роль у міжпарламентській дипломатії, зокрема в ПАРЄ.

"Обличчями міжпарламентської дипломатії для багатьох делегацій стали жінки, бо в перші місяці чоловіки не виїжджали і жінки взяли на себе цю роль активніше. Ну от я, власне, брала участь у цих поїздках активно, ми так між собою називали "жіночий дипломатичний батальйон", і це стосувалось роботи в ПАРЄ. Коли в березні ми нарешті вигнали Росію з Ради Європи і голосували в Парламентській асамблеї Ради Європи", - сказала Кравчук.

Українські депутатки разом з доньками під час роботи в залі ПАРЄ / фото facebook/Yevheniya Kravchuk

Що стосується волонтерської діяльності, рух "ЧЕСНО" наводить приклад медичного батальйону "Госпітальєри", керівницею якого є народна депутатка від "Європейської солідарності" і секретар Комітету з питань здоров'я нації Яна Зінкевич. Зазначається, що вони допомагали пораненим військовим і цивільним, проводилаи медичну підготовку та здійснювали евакуації. Також Зінкевич увійшла до рейтингу 100 жінок світу за версією ВВС у 2022 році.

"Кожна боротьба, яку демонструють жіночі парламентські батальйони на міжнародному, волонтерському та парламентському фронтах, є важливою, оскільки демонструє позицію українок. Своєю активною діяльністю вони показують, що в часі війни жінки присутні, вони використовують доступні їм інструменти боротьби з ворогом", - пише рух "ЧЕСНО".

Що стосується парламентської діяльності, протягом року народні депутатки були авторками або співавторками майже 800 поданих законопроєктів і постанов, з яких вже близько сотні були підтримані ВР і набули чинності. Законопроекти переважно стосувалися міжнародної і зовнішньої політики, військової та освітньої тематики, а постанови - соціальної сфери та звернень до міжнародних організацій, урядів і парламентів, у тому числі і щодо санкційної політики.

Найбільше законопроектів зареєстрували представниці "Слуги народу" / інфографіка chesno.org

Найбільше законодавчих ініціатив зареєстрували представниці фракції "Слуга народу". Зокрема, авторками чи співавторками були заступниця голови фракції та голови Комітету з питань гуманітарної політики Євгенія Кравчук і голова Комітету з питань соціальної політики Галина Третякова. Аналітики "ЧЕСНО" раніше вже зазначали, що Третьякова також увійшла в трійку найвпливовіших нардепів парламенту серед ініціаторів законів минулого року.

Вас також можуть зацікавити новини: