За кібератакою на урядові сайти стоїть Росія, заявили в Мінцифри / ілюстрація depositphotos.com

Росія має на меті розповсюдити фейк про вразливість критичної інформаційної інфраструктури України з метою дестабілізації ситуації в країні.

Про це повідомили у Міністерстві цифрової трансформації України. 

Держспецзв'язку разом із СБУ та Кіберполіцією продовжує розслідувати кібератаку на сайти органів державної влади, що відбулася вночі з 13 на 14 січня.

Відео дня

За наявною інформацією Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки, всі докази вказують на те, що за кібератакою стоїть Росія. 

"Москва продовжує вести гібридну війну та активно нарощує сили в інформаційному та кіберпросторах", - зазначили в Мінцифри.

Читайте такожУ Мінцифри повідомили перші результати дослідження кібератаки на українські урядові сайти

Аби знизити довіру до влади Росія розповсюджує фейки про вразливість критичної інформаційної інфраструктури та те, що дані українців було "злито". 

"Ціль - не тільки залякати суспільство. А дестабілізувати ситуацію в Україні, зупинивши роботу державного сектору та підірвавши довіру до влади з боку українців", - переконані в міністерстві.

Урядовці закликали громадян не панікувати і не реагувати на повідомлення про нібито продаж даних, отриманих після злому 14 січня.

"Шахраї продають старі дані, що скомплектовані з багатьох джерел, які були злиті до 2019 року", - наголосили в Мінцифри.

Атака на урядові сайти України: що відомо

Як повідомляв УНІАН, в ніч на 14 січня було здійснено хакерську атаку на низку урядових сайтів, зокрема Міністерства закордонних справ, Міністерства освіти та науки, Держслужби з надзвичайних ситуацій та інші. На головних сторінках цих сайтів з'явилися повідомлення провокаційного характеру.

Віце-прем'єр-міністр - міністр цифрової трансформації Михайло Федоров запевнив, що дані українців у безпеці після атаки хакерів.

У Держспецзв'язку заявили, що це наймасштабніша атака на урядові веб-ресурси за останні чотири роки. За даними Держспецзв'язку, під час кібератаки постраждали близько 70 сайтів центральних і регіональних органів влади.

Секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данилов впевнений, що за цією кібератакою стоїть Росія. Причетність спецслужб РФ до кібератак розслідує СБУ

Вас також можуть зацікавити новини: