У ТКГ очікують, що заяви пана Фокіна отримають належну оцінку / скріншот

Українська делегація у Тристоронній контактній групі з неприємним здивуванням сприймає повідомлення про резонансні заяви першого заступника голови української делегації в ТКГ Вітольда Фокіна щодо війни на Донбасі та щодо Криму, зроблені у Верховній Раді.

Про це йдеться у переданій УНІАН офіційній позиції української делегації в Тристоронній контактній групі щодо врегулювання ситуації на Донбасі голови делегації Леоніда Кравчука, його першого заступника Олексія Резнікова та заступника Олександра Мережко. 

«Пан Фокін як і будь-яка людина має право на власну позицію, якою б дивною вона не здавалась. Але ми разом як делегація України у переговорах у ТКГ повинні дотримуватись виключно офіційної позиції нашої держави навіть тоді, коли не беремо участь у переговорах. Тим більше, що у питаннях про тимчасову окупацію Криму та війну на Донбасі дотримуватись офіційної позиції дуже легко, оскільки офіційна позиція України повністю співпадає з правдою про війну», - йдеться в офіційній позиції української делегації. 

Відео дня

Керівники української делегації в ТКГ зауважили, що «ми повністю свідомі того, що війну на територію України принесла Росія та її громадяни. Саме тому, наприклад, переговори за нашою участю відбуваються у тристоронньому форматі – Україна, ОБСЄ як посередник та Росія як держава, яка тимчасово окупувала частину нашої території».

Читайте такожУ Раді ініціювали вихід Фокіна з ТКГ: нардепи готують запит до Зеленського

Також українські переговорники відзначили, що завдання, які вони мають на переговорах від президента України Володимира Зеленського, побудовані на розумінні того, що Росія повністю контролює тимчасово окуповані території України, а отже має вирішальний вплив на все, що там відбувається.

«Ми прагнемо знайти такі рішення, які дозволять прийти до сталого миру через абсолютне і довготривале припинення вогню, звільнення всіх осіб, які утримуються, проведення повної деокупації, виведення усіх незаконних збройних формувань та повернення Україні контролю над кордоном з Росією в Донецькій та Луганській областях. Жодного разу у нашій роботі як української делегації у Тристоронній контактній групі ми не чули сумнівних заяв від пана Фокіна й не бачили жодних неприємних дипломатичних несподіванок», - наголосили у ТКГ.

Керівники української делегації в ТКГ вважають дивним, що пан Фокін, роблячи такі заяви, не врахував, що його сприйматимуть не просто як громадянина, який висловлює свою точку зору, а як члена української делегації, який представляє державу. Тим більше розмова відбувалась у Верховній Раді України. «Очікуємо, що заяви пана Фокіна отримають належну оцінку», - йдеться в заяві.

Читайте такожУчасники мінської ТКГ від України не будуть коментувати переговори: стала відома причина

Що заявляв Фокін про Донбас

  • Сьогодні Фокін на засіданні комітету парламенту заявив, що поки не бачив підтверджень того, що Росія веде війну проти України. "Що стосується війни. Я не політик і зробити якесь визначення цього я не можу. Тому ніякого підтвердження, що там ведеться війна між Росією і Україною поки я не бачив", - сказав він.
  • Після цих слів і попередніх подібних заяв Фокіна у Раді ініціювали його відкликання зі складу Мінської переговорної групи з врегулювання ситуації на Донбасі. 
  • Також з'явилася емоційна реакція глави МВС Арсена Авакова.