Зібрано головні заяви Бориса Джонсона і Володимира Зеленського, зроблені в Києві / фото REUTERS

У вівторок, 1 лютого, Борис Джонсон вперше відвідав Україну в статусі прем'єр-міністра Британії й зустрівся з президентом нашої країни Володимиром Зеленським.

УНІАН зібрав головні подробиці зустрічі Джонсона і Зеленського, а також ключові тези, які співрозмовники озвучили на брифінгу, що пройшов після переговорів.

Зокрема, Зеленський говорив про загрозу повномасштабної війни в Європі через агресію Росії, а Джонсон сказав, що біля голови України знаходиться пістолет.

Головні заяви Зеленського і Джонсона в Києві

Зібрано ключові заяви Бориса Джонсона та Володимира Зеленського, зроблені в столиці України / фото REUTERS

Зеленський і Джонсон про можливу агресію Росії проти України

"...ми нікого до себе на землю зі зброєю не запрошуємо... і тепер окупації якогось міста чи території не буде, а буде, на жаль, трагедія, якщо почнеться потужна ескалація проти нашої держави. І це не буде війна України з Росією – це буде війна в Європі, повномасштабна, тому що ніхто не віддасть більше своїх територій і людей", – повідомив український лідер.

"Пістолет біля голови України", – вважає британський чиновник.

"Не виникає сумнівів, що подальше російське вторгнення в Україну стало б політичною катастрофою, гуманітарною катастрофою, і, на мій погляд, це стало б військовою катастрофою для Росії та світу. Потенційне вторгнення повністю суперечить твердженням президента Путіна (глава РФ Володимир Путін – Ред.) про дії в інтересах українського народу", – заявив прем'єр Британії.

"Зараз важливо, щоб Росія зробила крок назад і обрала шлях дипломатії. І ми будемо залучені до діалогу, звичайно, але санкції готові, і ми надаємо військову підтримку", – вважає Джонсон.

Зібрано головні заяви Бориса Джонсона та Володимира Зеленського, зроблені в Києві / фото REUTERS

Джонсон і Зеленський про співпрацю між Британією та Україною

"Крім коштів для Військово-морського Флоту України Великобританія виділяє ще майже два мільярди фунтів стерлінгів на реалізацію спільних з Україною конкретних і взаємовигідних проектів в інших сферах, зокрема, інфраструктурі та енергетиці", – заявив британський чиновник.

"Сьогодні я анонсував додаткові 88 млн фунтів британського фінансування на підтримку ефективного управління та енергетичної незалежності України. Це посилить ваші зусилля для побудови вільного і заможного українського суспільства, вільного від зловісного впливу", – сказав гість.

Прем'єр підкреслив важливість економічного співробітництва між державами, "тому що Великобританія і в майбутньому буде невідворотним союзником України, який підтримує її територіальну цілісність". 

Читайте такожПліч-о-пліч з Україною: опубліковано спільну заяву Зеленського та Джонсона"Ми прагнемо розширювати партнерство у всіх областях. Ми домовилися покласти початок переговорам про подальшу лібералізацію торгівлі", – поділився Зеленський.

Зібрано ключові заяви Бориса Джонсона й Володимира Зеленського, зроблені в українській столиці / фото REUTERS

Джонсон і Зеленський про можливе покарання РФ у разі нової агресії проти України

"...разом з іншими країнами ми готуємо пакет санкцій та інших заходів, які будуть застосовані в той момент, коли перший російський чобіт зайде ще глибше на українську територію. Ми здійснили цю всю роботу і підготували все це не для демонстрації ворожості стосовно Росії, а як свідчення, що ми завжди будемо виступати за свободу і демократію й український суверенітет перед обличчям агресії", – повідомив британський прем'єр.

Відповідаючи на запитання журналіста про те, чи зупинять персональні санкції ескалацію з боку Росії, Зеленський сказав наступне: "Якщо я вас вірно зрозумів, то ви мене питаєте про те, що будь-які превентивні санкції, якщо вони будуть запроваджені до ескалації, чи зупинять вони ескалацію з боку Росії? Давайте запровадимо, а потім подивимося".

Раніше повідомлялося, що Борис Джонсон 1 лютого прилетів до Києва, щоб поговорити з представниками влади України про те, як зупинити можливе повномасштабне вторгнення Росії на українську територію.

Вас також можуть зацікавити новини: