ЗМІ дізналися про заплановану відповідь Банкової на рішення КСУ / Фото УНІАН, В'ячеслав Ратинський

В Офісі президента назвали можливу відповідь на скандальне рішення Конституційного суду скасувати низку норм, необхідних для боротьби з корупцією.

Про це радник глави ОП Михайло Подоляк розповів у коментарі РБК-України.

Читайте такожУ Раді пообіцяли виправити ситуацію після скандального рішення КСУ

Відео дня

На питання журналістів, чи можлива заміна суддів КСУ, Подоляк відповів: «Звісно, це обов’язково».

«Оскільки навіть якщо змінити нормативну базу роботи суду, він на сьогодні частково дискредитований ось цими рішеннями. Такі рішення у такому темпі та з такою мотиваційною базою лишати точно не можна», – сказав Подоляк.

Він зауважив, що склад КСУ сформували за президентства Януковича і Порошенка.

«Безумовно, цей Конституційний суд у цьому складі вимагає максимальної трансформації та реформування – у персональному складі насамперед», – вважає радник Єрмака.

Що відомо про скандальне рішення КСУ

  • 27 жовтня Конституційний суд за поданням 47 народних депутатів ухвалив рішення, яким скасував статтю 366-1 Кримінального кодексу, котрою передбачено відповідальність за недостовірне декларування. Також КС визнав неконституційними положення законів про перевірку е-декларацій чиновників і скасував повноваження Національного агентства з питань запобігання корупції з перевірки декларацій та виявлення конфлікту інтересів.
  • Конституційний суд своїм рішенням позбавив НАЗК доступу до держреєстрів, необхідних для проведення спецперевірок декларацій кандидатів на керівні посади до органів влади. Без цієї перевірки жоден керівник державного органу не може бути офіційно призначений.
  • 28 жовтня через рішення КС Нацагентство з питань запобігання корупції закрило доступ до Єдиного державного реєстру декларацій.
  • У НАБУ заявили, що через рішення КС всі справи про недостовірне декларування закриють, а викриті на зловживаннях посадовці уникнуть відповідальності.