Тарт-татен з яблуками / depositphotos.com

Кажуть, якщо на Яблучний Спас з'їсти освячене яблуко і загадати бажання, то воно обов'язково збудеться. А якщо приготувати з яблуками пироги - то бажання збудуться у всіх, хто їх скуштує. Три чудових і перевірених (!) рецепти - у нашій добірці.

Пиріг з яблуками "На 12 заклепок"

Простий в приготуванні пиріг з яблуками на кефірі, який під силу кожному. Особливість його - ті самі "12 заклепок", на яких він і "тримається".

Інгредієнти:

Відео дня
  • кефір або кисле молоко - 1 склянка;
  • сода - 0,5 ч. л.;
  • яйце - 1 шт.;
  • цукор - 1/2 склянки;
  • вершкове масло - 100 г;
  • борошно; 
  • яблука - 5-6 шт.;
  • цукор - за смаком.

Змішайте кисле молоко і соду, додайте яйце, цукор і розтоплене масло, все добре перемішайте. Всипте порціями борошно - тісто має вийти не дуже тугим і податливим, як на вареники.

Розділіть тісто на 4 частини і розкачайте кожну по черзі в коло. Наріжте кубиками яблуками і викладіть на розкачане тісто, зверху посипте цукром (1-2 ст. л.).  Заліпіть пироги на 12 "заклепок" - їх може бути і більше, в залежності від довжини пирога. Випікайте в розігрітій до 180°С духовці до рум'яності.

 Французький яблучний пиріг "Тарт-татен"

Ця дивовижна назва - тарт-татен - перекладається як "перевернутий пиріг". Готується він навпаки: внизу - начинка, а зверху тісто. Вельми просто, незвично і смачно.

Інгредієнти:

  • борошно - 6 ст. л.;
  • вершкове масло (заморожене) - 120 г;
  • цукор - 1,5 ст. л.;
  • жовтки - 2 шт.;
  • розпушувач - 1/2 ч. л.;
  • сіль - дрібка;
  • яблука - 5 шт.;
  • цукор - 5 ст. л.;
  • ванільний цукор - 1 ст. л.

Змішайте борошно, розпушувач і сіль. Натріть в борошно заморожене масло, перемішайте все, щоб вийшла пісочна крихта. Змішайте цукор з жовтками, додайте до пісочної крихти і замісіть тісто. Розкачайте його в коло і відправте в холодильник на 30 хвилин.

Приготуйте начинку. Розтопіть в сотейнику з товстим дном цукор - не помішуючи, доведіть до стану карамелі. Вилийте на пергамент, дайте охолонути і потім, поламавши на шматочки, подрібніть в блендері в крихту. Яблука очистіть і наріжте на 4 частини. 

Покладіть на дно форми пергамент, викладіть 1/2 частину карамельної крихти і розрівняйте. Покладіть зверху яблука-так, щоб зрізами вони "дивилися" на вас, а опуклим бочком були внизу. Присипте зверху крихтою, що залишилася, і накрийте тістом з холодильника.

Порада: якщо не хочете подрібнювати, карамель можна відразу вилити на дно форми з пергаментом і викласти зверху на неї яблука.

Поставте пиріг у розігріту духовку до 180°C на 30 хвилин. Дістаньте і переверніть його на тарілку, поки він гарячий.

Крамбл з яблуками та сливами

Крамбл - це традиційний англійський десерт. Але у нас його називають простіше - пиріг для ледачих. Особливо смачний яблучний крамбл виходить зі сливами.

Інгредієнти:

  • яблука - 2-3 шт;
  • сливи - 200 г;
  • кориця - 1/2 ч. л.;
  • борошно - 100 г;
  • цукор - 70 г;
  • вершкове масло - 100 г;
  • вівсяні пластівці - 2 ст. л.;
  • сіль - дрібка.

Карамель:

  • цукор - 3 ст. л.;
  • вода - 2 ст. л.

Помийте сливи, видаліть кісточки, наріжте скибочками. Насипте в сковорідку цукор, додайте воду і, помішуючи, приготуйте карамель. Викладіть у неї сливи й обсмажте хвилину. Наріжте великими кубиками яблука, додайте до слив, посипте корицею, перемішайте і обсмажте ще хвилину. Перекладіть фрукти у форму для запікання, розрівняйте.

Змішайте борошно і цукор, натріть у масу вершкове масло - це зручно робити, вмочуючи його в борошно. Перетріть масу на пісочну крихту, додайте вівсяні пластівці, посоліть. Викладіть крихту на фрукти, розрівняйте. Відправте в розігріту до 180°С духовку і запечіть до рум'яної скоринки. Їсти можна ложками.

Вас також можуть зацікавити новини: