Коли треба кидати сіль у суп і скільки потрібно солити рідкі страви / 1zoom.ru

У багатьох ще зі школи залишилася омана, що солона вода закипає швидше. А так як часу в нас вічно без лишку і хочеться швидше розібратися з усіма господарськими, нудними, але, на жаль, необхідними справами – ми часто користуємося будь-якою можливістю прискорити процес. І бухаємо солюшки на початку варіння - щоб закипіло швидше, можна було закинути всі інгредієнти, проварити і після праць своїх праведних прилягти перешерстити інтернет на предмет чого цікавенького.

Ось на цьому етапі більшість господинь і допускає першу помилку: зазвичай швидше закипає якраз-таки прісна вода, а солоній рідині на це будуть потрібні додаткові пару градусів (замість звичних 100 градусів Цельсія). Та й сам суп буде смачнішим – якщо солити його пізніше.

Коли треба солити суп і скільки солі кидати - з'ясував УНІАН. 

Відео дня

До речі, раніше ми вже писали про те, коли кидати картоплю в борщ і як зробити борщ насичено червоним.

Коли потрібно кидати сіль в суп і в борщ

І суп, і борщ солити потрібно наприкінці: коли тільки що зварилися основні продукти (коли вже не тверді) – але в той же час ті ще не переварилися (тобто хвилин за 10-20 до закінчення варіння). В цьому випадку сіль вбереться рівномірно, і смак у страви буде насиченим і пікантним.

Той же борщ традиційно солять наприкінці.

Якщо кулінар ще недосвідчений або за натурою розсіяний, і суп у нього часто переварюється – то краще не ризикувати і солити спочатку, поки інгредієнти ще здатні вбирати сіль рівномірно. Але в цьому випадку краще вчинити - як з бульйоном (докладніше про це читай трохи нижче).

Інакше великий ризик пересолити суп: рідина буде солонуватою, а ось гуща виявиться позбавленою смаку.

Коли солити бульйон зі свинини, яловичини та іншого м'яса

Буває так, що бульйон готують окремо. Спочатку наварили бульйону - а вже за пару днів на його основі приготували першу страву. Або навіть відправили бульйон у заморозку (на зберігання), адже для задуманої страви потрібно було лише варене м'ясо (наприклад, господиня вирішила зробити дієтичний, але ситний салатик).

Ось бульйони якраз солять на самому початку (щоб сіль вбралася в м'ясо) – але помірно, свідомо залишаючи недосоленим. До того ж у цьому випадку сам бульйон буде наваристішим: у м'ясі є солерозчинні білки – а вони переходять у воду, лише коли та солона. 

Вирівнюють на сіль (досолюють за смаком, інакше кажучи) бульйон знов-таки наприкінці.

Скільки солі потрібно покласти в суп

Тут арифметика проста: на кожен літр готового блюда (тобто рахувати не чисту воду, а разом із інгредієнтами) – по половинці-одній цілій чайній ложці солоної спеції. Недарма завжди кажуть: "солити за смаком", бо хтось любить більш солоні, а інший - менш солоні продукти. 

Тобто:

  • скільки солі на 1 літр супу? - половина-одна чайна;
  • скільки солі на 2 літри супу? - одна-дві;
  • скільки ложок солі на 5 літрів супу? - максимум п'ять тощо.

А якщо ви все ж пересолили свій суп або борщ, то раніше ми вже писали, як виправити пересолене блюдо.

Читайте також: