
Варення з груш і яблук добре варити в кінці осені, коли на дачах збирають величезний урожай фруктів і їх нікуди дівати. Для більш багатого смаку в таке варення можна додати цитруси, мак або прянощі. Яблучно-грушеве варення - ідеальний десерт до чаю, смачна начинка для пирогів і найкращі ліки від осінньої застуди.
Яблучно-грушеве варення часточками
- Груші - 500 г.
- Яблука - 500 г.
- Цукор - 500 г.
- Вода - 150 мл.
Фрукти очистити від хвостиків і серцевин. Нарізати однаковими середніми шматочками. Якщо хочете отримати однорідне кашоподібне варення - очистіть шкірку. Засипати нарізані яблука і груші цукром. Залишити на кілька годин при кімнатній температурі, щоб фрукти пустили сік і цукор розчинився.
Залити водою фрукти і поставити варення варитися на середній вогонь. Коли суміш закипить, зменшити вогонь до мінімального. Варити варення 30-40 хвилин. Помішувати регулярно, але акуратно, щоб шматочки фруктів зберегли форму. Розкласти варення по стерилізованим банкам і зберігати в прохолодному місці.
Яблучно-грушеве з лимоном
- Груші - 1 кг.
- Яблука - 1 кг.
- Лимон - 1 шт.
- Цукор - 1,5 кг.
- Ванільний цукор за смаком.
Фрукти вимити, видалити серцевини і нарізати середніми шматочками. Засипати яблука і груші цукром, перемішати, щоб цукор рівномірно покрив шматочки фруктів. Залишити фрукти на 3-5 годин, щоб вони виділили сік.
Закип'ятити варення на сильному вогні і зменшити його до слабкого після закипання. Варити варення 15 хвилин, потім вимкнути вогонь і повністю остудити. Повторити процедуру варіння і остудження ще 2 рази. Під час останньої процедури вмішати в варення дрібно нарізаний лимон і ванілін.
Розкласти варення по стерилізованим банкам, перевернути догори дном і накрити пледом до повного охолодження. Потім переставити варення в темне прохолодне місце.