
Поєднання картоплі та м'яса, запечених у духовці, нікого не залишить байдужим!
Ця страва дуже ситна, смачна та нескладна у приготуванні. Тим паче, що запечена картопля з м'ясом набагато корисніша за смажену. М'ясо можна брати будь-яке: свинину, яловичину, індичку, курятину. А, якщо додати різноманітні спеції, страва виходить дуже пряною, а картопля набуває красивого золотистого кольору.
Картопля з м'ясом чудово підійде як для повсякденного, так і до святкового столу. Гарним доповненням до страви можуть бути свіжі овочі або салат.
Запечена свинина з картоплею у вершках
- Свинина (м'якоть) - 600 г
- Картопля - 1 кг
- Цибуля ріпчаста - 1-2 шт.
- Паприка мелена - 0,5 ч. л.
- Куркума - 0,5 ч. л.
- Перець червоний і чорний мелений - по 0,5 ч. л.
- Олія соняшникова - для смаження
- Борошно пшеничне - для панірування
- Вершки (10-15%) - 200 мл
- Сіль - за смаком
Свинину нарізати не дрібними шматками, посолити та поперчити. Обваляти м'ясо в борошні й обсмажити на олії до рум'яної скоринки.
Картоплю почистити і нарізати великими шматками. Посипати паприкою та куркумою, перемішати. Злегка обсмажити її в розігрітій олії.

У форму для запікання викласти м'ясо, зверху викласти картоплю й посолити. Нарізати великими шматками цибулю та довільно розкласти її між картоплею.
Залити картоплю з м'ясом вершками. Запікати в духовці при 180°С приблизно 35-40 хвилин. Готову рум'яну картопельку з м'ясом можна подавати відразу.
Запіканка з картоплі та курячої грудинки
- Куряча грудинка - 700 г
- Картопля - 700 г
- Цибуля - 100 г
- Твердий сир - 70 г
- Сметана - 2 ст.л.
- Вода - 2 ст.л.
- Сіль - за смаком
- Перець гострий мелений - за смаком
- Рослинна олія - 1 ст.л.
- Італійські трави - за смаком
Картоплю почистити й нашаткувати тонкими кільцями висотою у півсантиметра. Викласти половину скибочок картоплі першим шаром у заздалегідь змащену олією форму та посолити за смаком.
Цибулину нашаткувати тонкими кільцями або півкільцями. Половину цибулі викласти в форму зверху на картоплю.

Курячу грудинку вимити й обсушити паперовими рушниками. Нарізати її на невеликі шматочки, посолити та поперчити.
В окремій мисці змішати сметану, воду та прованські трави. На курку зверху викласти другу частину нарізаної цибулі й залити сметанним соусом.
Останнім шаром викласти решту картоплі. Посипати запіканку сиром, натертим на дрібній тертці. Запікати курку з картоплею протягом 40 хвилин при температурі 180°С. На поверхні повинна утворитися рум'яна сирна скоринка.
Картопля з м’ясом у рукаві
- Свинина - 500 г
- Картопля - 350 г
- Рослинна олія - 1-2 ст. л.
- Цибуля ріпчаста - 1 шт.
- Морква - 1 шт.
- Спеції - за смаком
- Часник - 3 зубки
- Розмарин - 1 гілочка
Картоплю очистити від шкірки й нарізати великими кружечками. Викласти картоплю у рукав для запікання, попередньо зафіксувавши кінець рукава затискачем.
Моркву нарізати кружечками, цибулю - півкільцями. Перекласти овочі в рукав до картоплі.
Читайте такожРум’яні, пухкі й соковиті біляші: як приготувати смачну страву
Свинину краще брати з прошарками жиру, щоб страва вийшла соковитою й ніжною. Нарізати м'ясо на порційні шматки, викласти у рукав для запікання поверх овочів.
Посолити, поперчити, додати приправи для м'яса, гілочку розмарину. Часник нарізати пластинами й додати до решти інгредієнтів. Влити також пару ложок рослинної олії.
Зав'язати рукав для запікання затискачем, видавивши при цьому з нього повітря. Добре перемішати вміст рукава, струшуючи і перевертаючи, щоб усі інгредієнти рівномірно перемішалися. Викласти рукав з картоплею та м'ясом у форму для запікання і відправити страву готуватися в розігріту до 180°С духовку на 60 хвилин.