Як готувати батат / фото ua.depositphotos.com

Солодка картопля батат – це нечастий гість на українському столі, але досить популярний в інших країнах.

Цей коренеплід за текстурою і способом приготування нагадує картоплю, але має помаранчевий колір і злегка солодкуватий присмак. За смаком це щось середнє між картоплею і гарбузом. Батат відмінно поєднується з м'ясом, спеціями, зеленню, овочами. Також використовується в десертах.

Якщо ви ще не готували цей чудовий овоч – пропонуємо познайомитися з ним зараз, поки не закінчився сезон збору. Ось кілька аргументів на його користь: батат має доступну ціну (від 75 до 90 грн/кг), готується так само, як і картопля, і майже не шкодить фігурі.

Відео дня

Як запекти батат в духовці

Батат виходить неймовірно смачним в духовці. Його можна просто запекти в шкірці (попередньо добре відмивши), або ж випікати з соусом, приправами, овочами, м'ясом, солодкими спеціями. Загалом, рецепт запеченого батату обмежується лише фантазією.

Читайте такожЯк варити макарони, щоб смороду НЕ розварилися і не злиплисяДуховку потрібно розігріти до 200-220 градусів. Форму для запікання змастити оливковою або соняшниковою олією. Перемішати з олією бульби батату або порізані шматочки. Посипати батат улюбленими спеціями або іншими овочами, і випікати 15-20 хвилин.

Ідеальні спеції до овочу – куркума, мускатний горіх, хмелі-сунелі, мелений коріандр, часник. Подають запечений батат з гірчицею, сметаною або улюбленим соусом. Також можна використовувати як гарнір до м'яса або риби.

Пюре з батату / фото ua.depositphotos.com

Як варити батат

Зазвичай батат варять для подальшого подрібнення в пюре. У пюре з батату можна додати і інші варені овочі: моркву, цибулю, картоплю, цвітну капусту. Варити батат потрібно 15-20 хвилин після закипання в підсоленій воді. У пюре з батату, як і в картопляне, можна додати масло або молоко. 

Батат також варять для приготування супів. Суп з батату виходить злегка солодкуватим. У супі цей коренеплід добре "дружить" з морквою, гарбузом, цибулею, квасолею.

Рецепт смаженого батату

Батат смажиться трохи швидше картоплі – приблизно 15 хвилин. Розігрійте олію на сковороді, покладіть нарізаний батат і обсмажуйте. Не забудьте щедро поперчити солодку м'якоть, додати цибулю і часник або ж полити соусом.

Батат фрі / фото ua.depositphotos.com

Батат фрі

Шикарна закуска або гарнір до м'яса. Батат фрі м'якше за приготовану таким же способом картоплю, а також трохи солодший. Готується він не у фритюрниці, а в духовці.

Для приготування наріжте батат однаковими скибочками. Залийте холодною водою і залиште на 10 хвилин – так овоч стане хрустким. Батат полийте оливковою олією (4 ст.л. на 500 г батату) і добре перемішайте. Посоліть і поперчіть. Викладіть на пергамент і випікайте 30 хвилин, періодично помішуючи батат.

Вам також може бути цікаво: