Ілюстрація REUTERS

Товариство наукових працівників (ТНП) звернулося до прем'єр-міністра Росії Дмитра Медведєва з проханням «припинити шкідливу діяльність Роскомнагляду», через спроби якого заблокувати Telegram виявилися недоступними безліч наукових і освітніх сайтів.

Читайте такожУ Росії в рамках боротьби з Telegram почали блокувати Google

Відкритий лист опубліковано на порталі ТНП. З нього випливає, що "через непрофесійні дії Роскомнагляду вчені позбулися доступу до спеціалізованої мережі наукових контактів ResearchGate, до архівів наукових журналів найбільшого видавництва Wiley, до центрального сховища бібліотек Java, сайту журналу Science і пошукової системи Google".

Відео дня

Крім того, була зірвана подача заявок на конкурси грантів, проведених Російським фондом фундаментальних досліджень, частково паралізований навчальний процес в таких вузах, як МДУ і ВШЕ, і ускладнений доступ до сайту Вільного мережевого співтовариства «Диссернет», який «розкрив масштабні некоректні запозичення чужих матеріалів в дисертаціях багатьох недобросовісних авторів, у тому числі голови Роскомнагляду».

Автори листа висловили обурення перебоями в роботі мережі. «Та шкода, яку завдали дії цього відомства російській науці і освіті, а значить і всьому суспільству, ніяк не може бути виправдана необхідністю виконання судового рішення стосовно однієї приватної компанії», - підкреслили вчені.

Як повідомляв УНІАН, 13 квітня Таганський районний суд Москви ухвалив заблокувати Telegram. Причиною обмеження доступу стала відмова сервісу надати ФСБ ключі шифрування, що дозволяють читати листування користувачів. Представники Роскомнагляду заблокували мільйони IP-адрес, велика частина з яких належала компаніям Google і Amazon. Через активні дії відомства постраждали деякі сторонні сервіси, включаючи месенджер Viber.